Dominee Kick Bras verlaat Gorinchem

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Na 7,5 jaar verlaten dominee Kick Bras en zijn vrouw Anke Bras- van Oord de stad. Ze verhuizen op donderdag 17 april naar Haarlem. De dominee gaat naast zijn vertrek ook met emeritaat. ,,Ik neem dus niet alleen afscheid van deze gemeente, maar ook van mijn werk als dominee," reageert Kick Bras. Zondag 13 april staat de ochtenddienst in het teken van zijn afscheid. De dienst wordt gehouden in de Johanneskerk en begint om 10.00 uur. Samen met dominee Wijting is dominee Bras 7,5 jaar voorganger geweest in deze Protestantse Wijkgemeente in Gorinchem.

Door Lisa Middelkoop

Kick Bras en vrouw Anke Bras - van Oord zijn geen onbekenden in de stad. Naast predikant binnen de Protestantse Gemeente heeft de dominee verschillende cursussen en groepen geleid. Zijn vrouw is een lange tijd werkzaam geweest als verpleegkundige in het verpleeghuis Steijndeld en is daarnaast actief kunstenares. Het paar zal dus niet ongemerkt de stad verlaten.

Ze hebben in de 7,5 jaar veel mogen doen en mee maken. ,,Het mooie van het werk als dominee is dat je heel dicht bij mensen staat. Je gaat bij mensen op bezoek, je praat met mensen, je doopt mensen, trouwt mensen en begraaft ook mensen. Het is een divers beroep, de ene dag ben je blij met een geboorte en de volgende dag leidt je een rouwdienst. Het mooie hiervan is dat je mensen tot steun kunt zijn. Je bent echt met hart en ziel in contact met mensen, dit zal ik erg gaan missen als ik straks geen gemeente meer heb", vertelt de dominee. Kick Bras is bijna 40 jaar predikant. In 1977 begon hij in zijn eerste gemeente in Dinteloord. Naast zijn werk als predikant is hij actief binnen de Universiteit Nijmegen vooral op het gebied van mystiek. Ook is hij auteur van ruim 25 boeken. En oprichter van de Vacare groep in Gorinchem. Vacare is ook een platform voor meditatief leven binnen de Protestantse Kerk Nederland. ,,Ook in Haarlem zijn twee Vacare groepen, dus hiervoor zal ik zeker actief blijven."

Kick Bras heeft de gemeente in Gorinchem als een belangstellende gemeente ervaren. ,,Door de week hebben we veel cursussen en kringen, ik heb ervaren dat er veel belangstelling voor is. Vooral voor het Johannesproject, een cursus waar beeldende kunst en de Bijbel worden gecombineerd, bijvoorbeeld door middel van de schilderijen van Vincent van Gogh. Er ontstaan hechte groepen door cursussen als deze."

In de jaren 2009 tot 2011 heeft Kick Bras als voorzitter van de Raad van de Kerken in Gorinchem contact gelegd met de islamitische gemeenschap in Gorinchem.,,Het initiatief Bruggenbouwers bestond al, dat vond ik zo'n mooi initiatief dat ik daaraan meedeed en dat verder heb uitgezet in contact tussen kerk en moskee. Het ging daarbij niet om elkaar te overtuigen van ons geloof, maar simpelweg om met elkaar in contact te komen. Beide groepen, zowel de gemeenteleden als de moslims hebben dit als positief ervaren. Doordat we met elkaar in contact komen, kunnen we beter samenleven in 'het gewone leven'. Momenteel is er weinig samenwerking met de moskee, dat vind ik erg jammer. Maar desalniettemin hebben we destijds al mooie dingen bereikt."

Kick Bras: ,,Ik zal de gemeente zeker gaan missen, maar ik geloof dat god zeker doorgaat met zijn werk binnen deze gemeente. Ik kan daar gelukkig rust in vinden." De afgelopen maanden hebben de dominee en zijn vrouw al verschillende keren afscheid genomen van de groepen die hij leidde. ,,Dat is wat persoonlijker dan alles in één keer." Zondag 13 april is er na de dienst nog gelegenheid om afscheid te nemen van de dominee en zijn vrouw.

,,Waarom Haarlem? We zoeken de kinderen en kleinkinderen op. Het vijfde kleinkind wordt verwacht in juni, we krijgen dus de heerlijke tijd om daarvan te mogen genieten en daarnaast houden mijn vrouw ik erg van fietsen. Ik kan niet wachten om daar op te fiets te springen", lacht de dominee. ,,Ook in Gorinchem en omgeving hebben we genoten van de mooie natuur. Ik blijf Gorinchem een mooie stad vinden. Hiervoor hebben we dertien jaar in Hilversum gewoond. Dat is meer een groot dorp. Mijn vrouw en ik komen beide uit de stad, dus toen ik beroepen werd voor Gorinchem was de keus snel gemaakt. Ik kijk met een lach terug op de mooie tijd die ik hier heb gehad, ook de prettige samenwerking met dominee Wijting heeft hier zeker aan meegeholpen."

advertentie
advertentie