Gorcumer volgt unieke opleiding tot glasblazer

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

LEERDAM - Er waren 128 sollicitanten voor de functie van glasblazer bij Royal Leerdam Crystal, maar voor meester glasblazer Marco Lopulalan was het al snel duidelijk dat Ziggy Spronk dé kandidaat was. Begin maart begon de Gorcumer zijn lange traject tot glasblazer en werd gelijk besmet met, wat ze op de werkvloer noemen, het Crystalvirus. ,,Met die insteek heb ik ook gesolliciteerd; als ik dit kan, dan is dit de baan voor de rest van mijn leven", aldus Ziggy.

Door Nadine Klinkenberg

De 23-jarige oud-Wijdschild leerling studeerde vorig jaar nog Game Art, waar hij hoopte zijn hobby's gamen en tekenen met elkaar te combineren. Helaas bleek de opleiding meer gericht te zijn op programmeren. ,,Dat was allemaal iets te technisch voor mij. Ik ben juist graag met mijn handen bezig. Ik wil iets fysieks maken", legt de grafisch vormgever uit. ,,Knippen, plakken, collages maken, maar ook bij grafisch vormgeven, want uiteindelijk print je het uit en heb je bijvoorbeeld een boekje."

Toen de banen als grafisch vormgever niet voor het oprapen bleken te zijn, besloot Ziggy ook naar andere banen te kijken. ,,De moeder van een vriend zag de vacature bij Royal Leerdam Crystal en heeft het voor mij uitgeknipt. Ze vond het echt iets voor mij. En ik ook. Ik heb gelijk gesolliciteerd en ben mij in het glasblazen gaan verdiepen. Ik heb een van de rondleidingen bijgewoond om zo meer te weten te komen. Na mate ik er meer mee bezig was, werd ik ook steeds enthousiaster."

Iets wat meester glasblazer Marco Lopulalaan niet was ontgaan: ,,Ziggy was de eerste die belde om te vragen of er al iets bekend was. De weken daarna belde en mailde hij ook. Het was overduidelijk dat hij erg geïnteresseerd was. Na alle gesprekken bleef Ziggy in mijn hoofd zitten, dus nodigde ik hem uit voor een tweede gesprek. Ook om te kijken wat hij allemaal met zijn handen kan. Hij wilde tijdens dat gesprek echt het naadje van de kous weten en was heel erg gefocust."

,,Bij dat gesprek mocht ik aan de slag om te kijken of het mij überhaupt wel beviel. Ik kon lekker met het materiaal stoeien en had voor het eerst het gevoel van hoe het zou kunnen zijn. Dat gaf mij weer een extra boost." En gelukkig voor de gamer, viel de keus op hem. ,,Ziggy is een prettige gozer om in de groep te hebben", vertelt de meester glasblazer. ,,Hij is een makkelijke leerling en het belangrijkste is dat hij laat zien dat hij het wil en beschikt over doorzettingsvermogen."

Ziggy: ,,Ik ben er geheel blanco ingestapt en heb geen verwachtingen. Er is ook geen plan. We gaan op het gevoel van Marco af. Als hij vindt dat ik iets mag doen, dan doe ik dat. Ik leer alle aspecten van het bedrijf, dus sta ook in het magazijn of in de slijperij. Ik probeer, onder Marco zijn begeleiding, zo goed mogelijk mijn ding te doen. Elke dag leer ik weer nieuwe dingen en technieken."

,,Het is echt heel gaaf om te doen. Dit is echt een unieke kans die ik nooit meer krijg. Als ik ook naar de andere glasblazers kijk, die al meer dan twintig jaar ervaring hebben, dat voed mij nog meer. Dan wil ik nog meer leren. En dat gevoel wordt met de dag erger. Ik probeer nu de basistechnieken onder de knie te krijgen. En hopelijk kan ik binnenkort iets fatsoenlijks aan de blaaspijp houden ", lacht de leerling.

Al geruime tijd zijn er in Nederland geen opleidingen meer en kan het ambachtelijke vak alleen nog maar onder de hoede van een glasblazer geleerd worden. Henriette Vink, PR-adviseur Royal Leerdam Crystal; ,,We hebben zoveel opdrachten dat onze vier glasblazers het werk niet aankunnen. Daarom hebben we Ziggy aangenomen. Hij zal de komende jaren gaan leren wat de werking van het materie is. Zodat hij na een jaar of vijf precies weet wat kristal wel en niet kan. Zo geven we het stokje door naar de volgende generatie. Wij werken dan ook als enige in Nederland met kristal in plaats van glas. Van de week heeft hij de steeltjes op onze nieuwe Oranje Appels mogen zetten. Voor iemand die pas drie weken hier werkt, is dat best wel wat."

Elke dinsdag tot en met vrijdag zijn er rondleidingen waarbij geïnteresseerden Ziggy en de andere glasblazers aan het werk kunnen zien. Voor meer informatie: www. Royalleerdamcrystal.nl.

advertentie
advertentie