Glasvezel in Giessenlanden een stap dichterbij

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOORNAAR - De gemeenteraad van Giessenlanden neemt op 10 april een besluit over een voorstel voor de aanleg van glasvezel in de hele gemeente inclusief de buitengebieden. De gemeente heeft al langere tijd de wens om een glasvezelnetwerk te realiseren. Er zijn echter maar weinig aanbieders die dit netwerk in het gebied buiten de dorpskernen willen aanleggen. Inmiddels is een voorstel uitgewerkt dat mogelijkheden biedt om toch glasvezel voor de hele gemeente te kunnen realiseren. Om het glasvezelnetwerk te kunnen realiseren, moet 51% van de 6800 aansluitingen het netwerk actief gaan gebruiken.

Wethouder Jan de Groot: ,,Giessenlanden is een gemeente met een relatief groot buitengebied. In dat gebied zijn veel high tech agrarische bedrijven. Voor deze, maar ook andere bedrijven, is een snelle internetverbinding van levensbelang. Een snelle internetverbinding maakt het ook voor (startende) ondernemers aantrekkelijker om zich te vestigen in de gemeente. Op deze manier willen wij als gemeente investeren in de lokale economie en de leefbaarheid in en om de dorpen."

De totale kosten voor de aanleg van het glasvezelnetwerk bedragen 9 miljoen. Om dit benodigde bedrag bij elkaar te krijgen zijn 2 financiële modellen uitgewerkt. In het voorkeursmodel verstrekt de gemeente een lening van in totaal 7.650 000 euro aan een nieuw opgerichte stichting 'GiessenlandenNet'. Voor de lening ontvangt de gemeente een marktconforme rente. Het restant zal door lokale private ondernemingen worden geïnvesteerd.

Om het glasvezelnetwerk te kunnen realiseren, moet 51% van de 6800 aansluitingen het netwerk actief gaan gebruiken. Om dat aantal te kunnen halen, is het van groot belang dat de marktpartij, ondernemers, verenigingen, dorpsraden en gemeente nauw gaan samenwerken. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, worden alle partijen, na 10 april, hierover geïnformeerd.

Kid Schuijt, voorzitter van de Stichting GiessenlandenNet: ,,Glasvezel in onze hele gemeente is alleen haalbaar als we als inwoners, ondernemers, verenigingen en gemeente de handen in één slaan. Na diverse gesprekken is duidelijk geworden dat er breed draagvlak en veel enthousiasme is voor de aanleg van glasvezel. Als de gemeenteraad op 10 april akkoord gaat met het voorstel moeten we met z'n allen aan de slag om te zorgen dat we de grens van 51% halen. Andere gemeenten hebben laten zien dat het kan, dus waarom onze gemeente niet."

Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen kan zich alvast aanmelden op www.giessenlandennet.nl. Op deze website zal de komende tijd ook meer informatie beschikbaar komen. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Joop van Montfoort van de gemeente Giessenlanden, via 0183-583907 of j.van.montfoort@giessenlanden.nl

advertentie
advertentie