Nestor van de raad, Frank Duijnhouwer, krijgt zilveren schouderklop

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Burgemeester Anton Barske heeft tijdens de laatste raadsvergadering van de 'oude' gemeenteraad, dinsdag 25 maart, de zilveren schouderklop uitgereikt aan Frank Duijnhouwer, vertrekkend raadslid bij de gemeente Gorinchem. Deze speciale onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die zich op een speciale manier voor Gorinchem hebben ingezet.

Frank Duijnhouwer, geboren op 22 juli 1946 in Gorinchem, is lid van de PvdA. In 1993 werd hij voor het eerst geïnstalleerd als raadslid. Tussen 1994 en 2000 was hij wethouder. In totaal woonde hij 241 raadsvergaderingen bij. Frank Duijnhouwer heeft zich op verschillende terreinen jarenlang ingezet voor Gorinchem en de regio. Naast zijn raadslidmaatschap was hij bij vele vrijwilligersorganisaties actief, zoals meest recent het Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Hij was daar lid van de sponsorcommissie. Drie jaar geleden werd hij lid van muziekvereniging 'de Volharding' en was meteen interim voorzitter. Sinds een jaar is hij voorzitter van 'de Volharding'. Ook is hij bestuurslid van de Volksuniversiteit in Gorinchem.

De schouderklop wordt uitgereikt sinds 1998; het eerste exemplaar ging naar oud-wethouder Rien Stolk in verband met het binnen halen van de titel Gorinchem Cultuurstad.

De schouderklop is ontworpen door Jolande Bosch, een kunstenaar uit Dalem die tegenwoordig in Rotterdam woont. Bij het onderscheiden van mensen, speelt de 'schouder' al lange tijd een symbolische rol. Jolande Bosch gaf hier door de zilveren schouderklop een eigentijds vervolg aan. Het gebruikte materiaal verwijst naar de traditie die Gorinchem heeft op het gebied van goud- en zilversmeden.

De schouderklop wordt bij de uitreiking daadwerkelijk als schouderklopje op de schouder gelegd. Bij de schouderklop wordt een speciale standaard geleverd waardoor de onderscheiding als kunstwerk thuis kan worden neergezet.

advertentie
advertentie