Concert Capella Altena

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

GORINCHEM - Onderga de lamentaties en hymnen voor de stille week, met aangrijpende muziek voor de lijdenstijd door kamerkoor Capella Altena. Het concert vindt plaats op zaterdag 4 april, aanvang 20.00 uur in de Rehobothkerk aan de Driekoningenstraat 2 in Gorinchem. Op vrijdag 11 april wordt het concert gehouden in de Johannes Nepomukkerk Visserdijk 12 in Woudrichem. Ook dan is de aanvang 20.00 uur.

De duisternis die inzette door het sterven van Christus werd in de barok heel intensief meebeleefd door de gelovigen. De Passionen van Bach zijn daar een bekend voorbeeld van. Minder bekend is dat ook in dat deel van het kerkelijk jaar in de toenmalige liturgie de zogenaamde Lamentaties werden gezongen. Aangrijpende, emotionele koormuziek op tekst van Psalmen en de Klaagliederen van Jeremia. Het effect ervan werd nog eens versterkt doordat de kerken werden verduisterd in de lijdenstijd.

Capella Altena, het pas opgerichte kamerkoor van twaalf zangers o.l.v. Sietse van Wijgerden laat een programma van deze muziek voor de stille week horen. Geheel in het Latijn en grotendeels a-capella en eveneens in een bijna verduisterde kerk, wat het aangrijpende effect van deze passiemuziek nog meer versterkt. Vier tot tienstemmige koormuziek van o.a Gesualdo, Lotti, Tallis, Victioria en delen uit Membra Jesu Nostri van Buxtehude. Dit laatste werk wordt door een klein instrumentaal ensemble begeleid. Tevens hoort u enkele soli en werken voor instrumentaal ensemble. Onderga de duistere klanken bij het werk van de Italiaan Gesualdo, beleef de openheid in het 'Libera nos' van Sheppard, een 7 stemmig werk, waarbij 2 solosopranen in het hoogste register blijven zingen en zo een prachtige sfeer van openheid geven.

Kaarten voorverkoop en reservering; €10.00. en 5.00 tot 17 jaar via de site www.capella-altena.weebly.com, of via: 0183- 636835. Inspreken is voldoende.

advertentie
advertentie