Positieve cijfers voor Regionale Sociale Dienst

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - De Regionale Sociale Dienst en Krediet Bank Alblasserwaard Vijfheerenlanden (RSD) heeft haar financiën op orde ondanks de mindere economische tijden. De Jaarrekening 2013 sluit af met een positief resultaat van € 62.900. De kosten voor verstrekte bijstandsuitkeringen bleven ruim onder het budget dat was voorzien voor 2013. Dit heeft geleid tot een positief resultaat van € 864.000, waarvan de gemeenten in de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden een aanzienlijk deel terug krijgen. Het Algemeen Bestuur stelde de Jaarrekening 2013 op 27 maart vast en gaf aan zeer tevreden te zijn met de resultaten van de RSD.

De RSD kreeg in 2013 ook te maken met een aantal financiële tegenvallers. De kosten van bijzondere bijstand en minimabeleid lieten een flinke overschrijding zien ten opzichte van de oorspronkelijke begroting. Uiteindelijk waren de uitgaven € 1.551.000 en werd de begroting met € 200.000 overschreden. Ondanks dat het aantal meldingen voor schulddienstverlening lager is dan vorig jaar, is het aantal aanvragen dat in behandeling is genomen, hoger. Een andere trend is dat de schuldenproblematiek vaak complexer is dan enkele jaren terug. De gemiddelde schuld is hoger, er zijn meer schuldeisers en steeds vaker is er sprake van cliënten met een eigen woning die met schuldenproblematiek te maken krijgen.

De financiële positie van de RSD is beter dan vorig jaar. Ook de komende jaren wil de RSD een financieel gezonde organisatie blijven. Elone van Velthuijsen, directeur RSD: ,,We zien een aantal financiële knelpunten aankomen. Zo zagen we de afgelopen maanden een enorme toename van het aantal bijstandsaanvragen, is er nog steeds forse inzet nodig om de Jeugdwerkloosheid te bestrijden en moeten we ons deel leveren aan de invoering van de Participatiewet. Onze financiën goed op orde houden blijft dus een speerpunt."

advertentie
advertentie