'Wel twee garageboxen vol afgedankte spullen'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum is tot 1 juni de tentoonstelling Te mooi om weg te gooien te zien. Kunstenaars laten zien hoe zij hergebruik in hun werk toepassen. Een speciale zaal is gewijd aan kunstenaars uit Gorcum en de regio. De Stad Gorinchem zoomt middels een serie portretten in op deze kunstenaars. Deze keer staat Gerard van Klei centraal. Van bestaande materialen stelt hij nieuwe objecten en reliëfs samen. De kunst van het tweede gebruik.

Door Jack van Mildert

Gerard van Klei (Leerdam, 1946) wil graag zorgvuldig omgaan met zijn leefomgeving. ,,Op dit moment is duurzaamheid hip, maar het milieu en hoe we omgaan met afval heeft al decennia mijn aandacht," zo vertelt de Gorcumse vormgever, die hergebruik hoog in het vaandel heeft staan. Die interesse ontstond in de periode dat hij aan het Merewade College les gaf in beeldende vorming. Veertig jaar lang stond hij voor de klas en nu hij daarmee gestopt is heeft hij volop tijd om aan zijn eigen expressie vorm te geven. Wat zo'n twintig jaar geleden begon met een eerste object dat na zijn ingrijpen klaar was voor een tweede leven, is nu uitgegroeid tot Ontwerp 2, zijn atelier en expositieruimte aan Westwagenstraat 34.

,,Ik vond mijn materiaal aanvankelijk op straat en op een rommelmarkten maar de laatste jaren wordt mij zoveel aangeboden dat ik al twee garageboxen vol heb met afgedankte spullen. Ik moet de toestroom soms echt een halt toeroepen." Je kunt het zo gek niet bedenken of Gerard kan er wel iets mee. ,,Aan inspiratie ontbreekt het mij niet. Ik zie overal wel wat in, en als ik geen tijd heb om er zelf iets mee te doen dan probeer ik mensen op de mogelijkheden te wijzen."

In de tentoonstelling in het Gorcums Museum zijn twee van zijn koffiepadcomposities opgenomen. In de reliëfs heeft hij gebruikte koffiepads verwerkt in een strak ritme. Het is kenmerkend voor zijn werk waarin het naast hergebruik altijd over structuur en ritmiek gaat. Wie de ontwerper zelf wil ontmoeten die doet er goed aan om zondag 6 april naar het Gorcums Museum te komen. Hij geeft dan om 14.00 uur een lezing over zijn werk, voorafgegaan door een presentatie van een andere exposant: Melle Smets.

(Fotoverantwoording: fotostudio Ziezo)

advertentie
advertentie