Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Jonge politici willen politiek café

GORINCHEM - In de raadszaal van het Gorinchemse stadhuis werd vorige week donderdag de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd door burgemeester Anton Barske.

Door Marjanne Dijkstra

In een vernieuwde raadszaal legden in totaal vijfentwintig gemeenteraadsleden de eed of belofte af ten overstaan van Barske en de overige aanwezigen. Fractievoorzitter van de grootste partij van Gorinchem, Pierre Schefferlie van de Partij van de Arbeid, kreeg van Barske het woord om een plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad aan te wijzen. Schefferlie dichtte Eva Dansen van de SP die rol toe vanwege haar jarenlange ervaring in de gemeenteraad. Dansen, die met 1103 stemmen de meeste stemmen kreeg in Gorinchem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart, accepteerde die rol graag. Tamara Hoogesteger bood alle fracties namens D66 een spiegel aan voor de nodige reflectie en aan burgemeester Anton Barske en nieuwkomer Gorcum Actief een spiegel om om een hoekje te kijken. ,,Zo kan de burgemeester de rest van het college in de gaten houden en Gorcum Actief moet als nieuwkomer vooral niet schromen om te kijken hoe het er bij anderen aan toegaat", besloot de D66-politica.

Over Gorcum Actief ontstond de afgelopen week vooral op sociale media reuring toen een breuk tussen fractievoorzitter Everdien Hamann en haar fractiegenoot Hans van Mourik werd gesuggereerd. Hamann meent dat daar niets van waar is. ,,Hans en ik hebben pas fractieoverleg gehad en volgens mij vullen we elkaar prima aan. Waar ik veel weet over onder andere het financiële gedeelte van de gemeente is Hans een topspecialist op het gebied van zorg. Vorige week hebben we samen het eerste gesprek met de informateur gehad en dat was erg prettig. We hebben hem goed kunnen uitleggen wat we willen."

Twee jonge raadsleden, Eeuwit Klink (CDA) en Frederiek Schouwenaar (VVD), sloegen donderdagavond meteen de handen ineen om tweemaal per jaar een politiek café te organiseren. Klink: ,,Een politiek café is laagdrempelig. Het biedt kiezers de gelegenheid een informeel gesprek met ons aan te gaan en ons de gelegenheid om goed te luisteren. Met goed luisteren beginnen de beste veranderingen. Niet alleen jonge raadsleden kunnen meedoen. De komende jaren hebben de gemeenteraad en de bewoners Gorinchem elkaar hard nodig. Vaak blijkt in gesprekken dat we elkaar veel te vertellen hebben. Je deelt ideeën met elkaar en kunt elkaars vragen beantwoorden. Een heel belangrijke taak voor volksvertegenwoordigers."

advertentie
advertentie