Aangename gast die de lucht zuivert en vochtig houdt

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VAREN, WOONPLANT VAN DE MAAND APRIL

De Varenfamilie is een grote groep planten waarvan elke soort zijn eigen naam heeft. Al sinds de Victoriaanse tijd is deze woonplant erg populair. De bekendste is de Krulvaren, oftewel de Nephrolepis. Varens zijn makkelijk in onderhoud, zuiveren de lucht en zorgen ook nog ‘s voor een goede luchtvochtigheid. Planten om welkom te heten dus.

Blakend van gezondheid

De Varens die je kent uit de woonkamer groeien in het wild vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Door deze erfenis vindt de plant dat ook binnen fijn. Dat is prettig voor jou, want de plant geeft daardoor veel vocht af. Hierdoor worden klachten als hoofdpijn en een droge huid verminderd. Heel gezond dus, zo’n Varen in huis of op kantoor.

Verzorging: vocht, vocht, vocht

Varens houden van vocht. Houd de potaarde daarom vochtig en laat de kluit niet uitdrogen.

Wanneer je regelmatig sproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft, blijft de plant gezond en gelukkig. De Varen is een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte. Zet of hang de Varen bij voorkeur op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Op deze manier kun je jaren van ‘m genieten.

Krullende bladen

Veel Varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. Is het blad afgerold dan heeft elk soort zijn eigen unieke eigenschappen zoals kleur en volume. De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs tot donkergroen en van roodachtig tot diep brons. Ook de bladvormen verschillen. Van helemaal gesloten bladeren zoals de Asplenium tot de diep ingesneden soorten als de Nephrolepis- of Adianthumsoorten. De bladeren van Varens kunnen wel een meter lang worden. Zelfs de hardheid van de bladeren kan verschillen. Een veelzijdige familie!

Woonplant van de maand

De Varen staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van de Maand april 2014. ‘Woonplant van de Maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest Bloemenbureau Holland, het marketinghart voor bloemen en planten, in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Meer informatie

Website: www.mooiwatplantendoen.nl

Facebook: mooiwatplantendoen

Twitter: @watplantendoen

advertentie
advertentie