Gorcumse Milkshakeman maakt zichzelf onsterfelijk

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum is tot 1 juni de tentoonstelling Te mooi om weg te gooien te zien. Kunstenaars laten zien hoe zij hergebruik in hun werk toepassen. Een speciale zaal is gewijd aan kunstenaars uit Gorcum en de regio. De Stad Gorinchem zoomt middels een serie portretten in op deze kunstenaars. Deze keer staat The Milkshakeman centraal. In zijn werk monteert hij zichzelf in foto's naast beroemdheden en maakt daarmee zichzelf en de milkshake-wegwerpbeker onsterfelijk.

Door Jack van Mildert

De Gorcumse kunstenaar Richard Korteland (1973) is het brein achter The Milkshakeman. Steevast lurkend aan een milkshake duikt hij op naast allerlei beroemdheden zoals Bono, Michael Jackson of tussen de spelers van het Nederlands Elftal. ,,Veel mensen laten zich fotograferen met een beroemdheid. Tegenwoordig hoef je daar je huis niet meer voor uit. Door foto's digitaal te bewerken kan je je eigen werkelijkheid creëren," zo legt de kunstenaar uit. Door zichzelf als de argeloos aan een rietje sabbelende kunstenaar aan de foto's toe te voegen hergebruikt hij 'iconen' uit de recente geschiedenis.

,,Mijzelf naast een beroemdheid Photoshoppen vond ik te kaal en te banaal. Ik zocht nog naar iets alledaags, iets dat er uit zou springen maar toch in alle situaties zou kunnen. Het werd de gele beker van een fastfoodketen met het wit met roodgestreept rietje." De fotoserie telt inmiddels zo'n vijftig verschillende exemplaren en daarnaast heeft The Milkshakeman een internetwinkel met koffiemokken, schorten en boeken.

In de tentoonstelling 'te mooi om weg te gooien' is een vijftal foto's opgenomen waaruit blijkt dat zijn 'roem' is doorgedrongen in de kunstscene. Zo neemt Korteland een prestigieuze kunstprijs in ontvangst en toont hij een enorme wegwerpbeker als sculptuur in de Hofvijver.

Wie het werk The Milkshakeman heeft gezien kan niet meer zonder een glimlach langs een prullenbak lopen waar een milkshakebeker uitsteekt. De verleiding wordt zelfs groot om het afval mee naar huis te nemen want misschien is het wel een nieuw werk van The Milkshakeman.

Fotobijschrift: Gorcumse Milkshakeman ontvangt een prestigieuze kunstprijs voor zijn winnende foto. (Foto: The Milkshakeman)

advertentie
advertentie