Eerlijke producten bij Het Olijfje

7 april 2014 om 00:00 Ondernemend

GORINCHEM - ,,Ik word zo blij van eten", lacht Dimitri Vroegh, eigenaar van Het Olijfje in de Burgstraat. ,,Ik hou van lekker eten. Dus dat ik deze delicatessenwinkel ben begonnen is niet zo raar." Het is duidelijk dat de Gorcumer, die in januari zijn Mediterrane winkeltje opende, veel van de producten af weet en door zijn aanstekelijke enthousiasme wil je niets liever dan gelijk een tapasavondje met vrienden organiseren.

Door Nadine Klinkenberg

Dimitri Vroegh, gediplomeerd kok, vindt het belangrijk dat alle producten eerlijk zijn, het liefst zoveel mogelijk biologisch en duurzaam verantwoord. Hij ging dan ook op zoek naar leveranciers met dezelfde inslag als hij. ,,Lekker eten begint in de winkel. Ik wil dat het eerlijk is en dat er zo min mogelijk toevoegingen in zitten. Hierdoor is de kwaliteit zoveel beter. Mijn smaakpupillen springen al helemaal op en neer als ik er over praat", verlekkerd Dimitri.

,,Zo ben ik begonnen met olijfolie, balsamico en vinegar. Ik heb vier tapjes staan, waar mensen met hun eigen fles, de heerlijkste olijfolie kunnen tappen. Daarnaast verkoop ik ook olijfolies met smaakjes, vooral de sinaasappel en de knoflook lopen erg goed. Deze knoflookolie is echt de meest geweldige die ik ooit heb geproefd. Binnenkort wil ik ook gaan uitbreiden met een vinegar tap. Azijn is niet de juiste benaming, want wat ik verkoop is geen huis- en tuinspul. Dit is van goede kwaliteiten en is niet eens met elkaar te vergelijken."

Van daaruit is de eigenaar verder gaan kijken. Wat wil je bij die oliën? In Het Olijfje is ook de mogelijkheid om rustig op het gemak alle vers producten te proeven. ,,Zo zou ik het zelf willen," legt Dimitri uit. ,,Lekker proeven en kijken welke olie of tapasje jij het lekkerst vindt. De truffelsalami die ik verkoop, als mensen die proberen en dan bij de geur alleen al roepen 'oh wat lekker', daar doe ik het voor. Truffel is sowieso zo'n product dat zoveel los maakt in je mond, het gaat alle kanten op."

De gastronoom kiest zijn producten met de grootste zorg. Zo verkoopt hij alleen ruwe pasta's, omdat dan de saus zich dan beter kan hechten. Of heeft hij verschillende bouillons van Aneto, die honderd procent natuurlijk zijn. ,,Soms moet het, ik weet het, maar bouillonblokjes zijn echt vreselijk fout. Als kok word je blij van deze Aneto vloeibare bouillons. Ze zijn echt geweldig, zoals ze horen te zijn en je kan er echt alle kanten mee op."

,,Ik vind het mijn verantwoordelijkheid als winkelier om te zeggen; ik kies voor (zoveel mogelijk) biologisch en duurzaam en dit is mijn beleid. De fles voor de olijfolies verkoop ik, maar je mag zelf ook een fles meenemen. Er is al zoveel in de omloop. Ik gebruik ook papieren zakjes, net zoals vroeger. Zo hoort het. Het interieur van de winkel heb ik ook zelf gemaakt van gebruikt hout. De vloer heb ik zelf gelegd en samen met een timmerman heb ik de kasten en mijn trots, de bar, gemaakt."

,,Ik schrik vaak van de hedendaagse manier van zakendoen. Soms gaat een product drie keer over de kop. Dat vind ik fout. We onderhandelen niet meer in winkels. Er is geen wisselwerking meer tussen klant en winkelier. Die mentaliteit mag van mij weer terug komen. Ik wil in gesprek met mensen; wat is het u waard, wat wil je ervoor geven? Daarom voer ik dat concept zaterdag 12 april in. Als experiment, om te kijken of dit iets is wat ik vaker kan gaan doen. Samen komen we vast op een eerlijke prijs."

Het Olijfje, Burgstraat 27 in Gorinchem. Voor meer informatie: Facebook.com/hetolijfje.nl en www.hetolijfje.nl

advertentie
advertentie