Excursie Heuffterrein Vuren

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VUREN - Het kan nog geruime tijd duren voordat de ontwikkelingen voor het Heuffterrein in Vuren daadwerkelijk tot stand komen. In de tussentijd moet het gebied worden beheerd en voor een veilige situatie worden gezorgd. Staatsbosbeheer gaat in opdracht van de eigenaar van het terrein, Klop Beheer B.V., het beheer uitvoeren.

Het Heuffterrein is privéterrein en in principe niet toegankelijk voor publiek. Toch maken veel mensen gebruik van het terrein, ondanks de door de eigenaar geplaatste hekwerken en borden. De veiligheidssituatie op het terrein baart zowel de eigenaar als de gemeente zorgen. Dat heeft vooral te maken met de slechte staat van de schoorsteen en de ovens. Staatsbosbeheer gaat in opdracht van de eigenaar het terrein inrichten, zodat een veiligere situatie ontstaat en het kan worden beheerd met het oog op de toekomst.

Met de plaatsing van rasters en borden moet duidelijk worden, dat het privéterrein binnen bepaalde regels mag worden betreden en dat het gebied rond de steenovens en schoorsteen gevaarlijk terrein is. De gemeente bepaalt niet de regels op het terrein, dat is aan de eigenaar en de beheerder; Staatsbosbeheer. De gemeente is wel blij dat de plaatselijke bevolking binnen de gebruiksregels het Heuffterrein mag betreden en dat ook de route van het Nieuwe Hollandse Waterliniepad over het terrein vastgelegd wordt.

De gemeenteraad van Lingewaal heeft op 23 mei 2013 het schetsontwerp met nota van uitgangspunten vastgesteld voor het Heuffterrein. Daarmee zijn de principes en uitgangspunten van de verdere ontwikkeling vastgelegd: natuurontwikkeling, recreatie en waterberging op het overgrote deel van het gebied (circa 11 ha) en beperkte woningbouw rond de huidige steenfabriek (circa 1,4 ha).

Het kan echter nog een flinke tijd duren voor de ontwikkeling tot stand komt, omdat voor ontwikkeling in het rivierbed watercompensatiemaatregelen nodig zijn. Duidelijkheid daarover laat op zich wachten, omdat Rijkswaterstaat een vergunning moeten verlenen.

Totdat gestart kan worden met de verdere ontwikkeling van het gebied, moet het wel beheerd worden. Met de grote grazers die worden vrijgelaten in het gebied, kan het Heuffterrein zich de komende jaren ontwikkelen tot het eindbeeld wat voor ogen is; een natuurlijk hardhout ooibos. Het betekent wel dat het betreden van het gebied aan bepaalde regels moet worden gebonden, b.v. dat honden aangelijnd moeten zijn.

Zaterdag 12 april om 13.00 uur organiseert Staatsbosbeheer een excursie waarin een nadere toelichting wordt gegeven op het beheer en het gebruik van het gebied. De gemeente zal daarbij aanwezig zijn.

advertentie
advertentie