'Mensen pamperen niet meer van deze tijd'

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

REGIO - Wie zorg behoeft klopt in de toekomst niet meteen aan bij verschillende zorgverleners, maar eerst bij mensen in de omgeving en bij het sociaal wijkteam. Dat is tenminste de bedoeling van de opzet van de nieuwe zorgplannen van de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. ,,Mensen moeten weer naar elkaar leren omkijken.''

Door Annika Both

De gemeenten willen de zorg dichtbij de inwoner organiseren en samenhang zoeken tussen de diverse problematiek. ,,Dat is tenslotte het doel van deze hele operatie, want alleen dan kun je de zorg bieden die de mensen echt nodig hebben.'' De groep 'Samenwerking in Participatie' bestaat uit verschillende vertegenwoordigers uit de zes gemeentes van Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en vertelt over de veranderingen op het gebied van de Wmo, Werk en Inkomen en Jeugdzorg.

Wat zeker is, is dat er een omslag in het algeheel denken van de mensen moet komen. Van een maatschappij gericht op het individu naar een samenleving die meer gemeenschappelijk denkt: weten hoe het met een ander gaat en elkaar sneller en meer een helpende hand toesteken. Arnie Faro, wethouder Gorinchem: ,,We moeten opmerkzaamheid stimuleren. Want als je zorg met elkaar preventief aanpakt, dan voorkom je zwaardere problemen. Het feit is dat die bewustwording niet in één dag gebeurt, dat moet groeien.'' Volgens Dirk van der Borg, burgemeester Molenwaard, is het een voordeel dat er veel gemeenschapszin in de regio heerst.

De nadruk ligt op de zelfredzaamheid van de zorgbehoevende. Hans Freije, wethouder in Zederik: ,,Deze heeft zelf de regie. Mensen pamperen is niet meer van deze tijd, mensen kunnen op hun eigen benen staan en ervoor zorgen dat hun problemen op een eenvoudige manier opgelost worden.'' Zo kan in plaats van een hulpverlener ook de buurvrouw even langskomen voor een praatje bij een buurman die zich niet zo lekker voelt.

Medewerkers van de bibliotheek of vrijwilligers van de kerk of de sportvereniging kunnen aan de bel trekken bij het sociaal wijkteam als zij een probleem bemerken bij een bekende. Dat bestaat uit ongeveer acht tot tien deskundigen, van bijvoorbeeld Rivas, MEE, de RSD, Yulius en de huisarts en de wijkagent. ,,Het is een klein clubje met slagkracht. Zij overleggen met de zorgbehoevende, zoeken een oplossing of verwijzen door. Want het vangnet voor de meest kwetsbaren blijft bestaan.'' In Leerdam, Gorinchem en Molenwaard draaien al pilots. Na de zomervakantie beginnen de zes gemeenten met de invoering van het nieuwe beleid. Dat moet 1 januari 2015 gereed zijn.

advertentie
advertentie