Antieke zaken in het stadspark.. van veemarkt naar rommelmarkt!

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Heel lang geleden stond de binnenstad van Gorinchem met regelmaat vol met koeien, varkens en paarden. De veemarkt is een begrip uit lang vervlogen tijden. Boeren en handelaren die hun vee wilden verkopen, kochten een kaartje bij het loket. Dit loket werd bij het opruimen van de markt, weer weggereden, het was een loket op wielen.

De geschiedenis herhaalt zich niet helemaal, maar toch... Dit antieke loketwagentje bevindt zich weer te midden van koeien en varkens. En wel op het Natuurcentrum, de kinderboerderij in het stadspark.

De gemeente Gorinchem heeft het antieke loketwagentje in bruikleen gegeven aan het Natuurcentrum. Dit vond plaats nadat het wagentje, wat stevig in verval was geraakt, flink is opgeknapt. Dit opknappen werd gedaan door medewerkers van de RSD ( Regionale Sociale Dienst). Medewerkers van de RSD volgen een traject van enkele maanden bij de Buitendienst van de Gemeente Gorinchem. Middels dit traject worden mensen geactiveerd en gestimuleerd weer aan de slag te gaan, middels allerlei klusprojecten.

Een ander voorbeeld van een klusproject is het renoveren van de mobiele muziektenten, het schilderen van de luiken van landgoed Marieënwaard, het herstellen van straatmeubilair zoals papierbakken, banken en picknicktafels. De ervaringen met dit project is dat objecten en voorwerpen waar geen geld voor gereserveerd is toch hersteld en gerenoveerd kunnen worden.

De medewerkers van de RSD (werkzoekende) zijn begeleid door de timmerman en schilder van de gemeente en hebben daarbij veel werk-en vakervaring opgedaan. En niet onbelangrijk in deze tijden, teamleider Paul Busch meldt dat de offerte voor het opknappen van de muziektenten door externe partijen op € 30.000 was, door het RSD project kon dit met € 2000 aan materiaalkosten gedaan worden.

Bij het opknappen van het wagentje kwamen nog enkele antieke entreekaartjes achter de houten schotten vandaan. Deze kaartjes en een uitleg van de rol van het wagentje, zijn te bewonderen op het Natuurcentrum.

Het antieke loketwagentje doet tegenwoordig dienst als 'uitdragerij'. In het wagentje staan allerlei 2e handsspullen die verkocht worden. Vaste bezoekers weten de weg al te vinden naar het 'de Uitdragerij', met grote regelmaat wordt het wagentje bijgevuld.

U kunt op het Natuurcentrum uw oude boeken en allerlei andere kleine - voor u overbodige- spullen afgeven voor de verkoop. Die komt uiteraard ten goede aan de Stichting Vrienden van de Kinderboerderij.

advertentie
advertentie