Waardeloos wordt waardevol

13 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum is tot 1 juni de tentoonstelling Te mooi om weg te gooien te zien. Kunstenaars laten zien hoe zij hergebruik in hun werk toepassen. Een speciale zaal is gewijd aan kunstenaars uit Gorcum en de regio. De Stad Gorinchem zoomt middels een serie portretten in op deze kunstenaars. Deze keer het verhaal van Jan Eric Visser. Hij maakt beelden van papierpulp en vermaalt letterlijk alles wat door zijn brievenbus binnenkomt.

Door Jack van Mildert

Jan Eric Visser (Leeuwarden, 1962) is geen onbekende in Gorinchem. Zijn poëtische sculpturen, die vaak overkomen als zware objecten van brons of steengoed blijken bij naderen beschouwing opgebouwd uit lagen papierpulp. Hij brengt het aan op basisvormen die hij samenstelt uit huisvuil zoals blikjes, deksels, yoghurtbakjes en krimpfolie. De papierpulp die hij gebruik komt van kranten en folders. ,,Ik vermaal eigenlijk alles wat door mijn brievenbus binnenkomt," legt de kunstenaar uit. ,,De kleuren die ik in mijn objecten gebruik zijn de kleuren die in de drukinkt verwerkt zitten. Zo is de kleur blauw bijvoorbeeld te danken aan enveloppen van de Belastingdienst, en geel aan folders van de NS."

Vandaag de dag krijgt zijn werk steeds meer aandacht en zeker ook bij instanties die zich beroepsmatig met duurzaamheid, afvalstromen en maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig houden. Het is ook niet vreemd dat hij de laatste jaren aan het experimenteren is met beeldende vormen die de buitenlucht kunnen trotseren. Hij deed daarvoor onderzoek in Yorkshire te Engeland bij een pionier op het gebied van plastic recyling. ,,In 2008 heeft dat geleid tot een eerste buitensculptuur. Ik heb toen zwerfafval bekleed met een nieuw materiaal van gerecycled plastic genaamd Aquadyne," aldus de kunstenaar. Op dit moment werkt hij in opdracht van de Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost, aan een kunstobject voor het nieuwe regiokantoor in Gorinchem dat begin juni zal worden opgeleverd. Op dinsdag 22 april geeft Jan Eric Visser om 20.00 uur een lezing over zijn werk in het Gorcums Museum. Aansluitend houdt filosoof Marius de Geus een voordracht over duurzaamheid.

Fotobijschrift: Jan Eric Visser werkt aan zijn nieuwste object van gerecycled plastic in Yorkshire, Engeland.

Fotograaf: Gerard Binks , Yorkshire Post

advertentie
advertentie