Sponsorloop in pyjama voor klasgenootje in Oeganda

13 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - De Jenaplanschool Gorinchem brengt de buitenwereld steeds weer de school in. Op donderdag ochtend 17 april om 8.45 uur wordt er voor het eerst een sponsorloop in pyjama georganiseerd, voorafgaand aan het Paasontbijt in de klas. Dat initiatief wordt genomen om negen leeftijdsgenootjes in Oeganda te sponsoren zodat zij, net als onze kinderen, naar de basisschool kunnen gaan.

,,Elk van de negen stamgroepen (gecombineerde klassen) heeft een eigen Oegandees klasgenootje waarvan foto's met hun levensverhaal in hun lokaal hangen. Tussen de kinderen worden tekeningen uitgewisseld en elk jaar krijgen we de rapporten toegestuurd. Het schooljaar in Oeganda begint in januari en 'onze' kinderen zijn begin dit jaar aan hun derde leerjaar begonnen. Omdat hun familie het niet kan opbrengen, betalen wij als school het geld dat daarvoor nodig is sinds het schooljaar 2011-2012, dit keer door de sponsorloop," legt Ilse Bastmeijer bestuurslid Jenaplanscholl Gorinchem uit.

Het lesgeld dat nodig is om een kind in Oeganda een jaar naar school te laten gaan, bedraagt dit jaar 105 euro. Van dit lesgeld wordt veel gedaan. De leerkrachten krijgen een (klein) salaris en de kinderen eten elke dag lunch op school. Er worden schriften, potloden en pennen aangeschaft. Daarnaast hebben de kinderen dit jaar een nieuw schooluniform nodig. Bovendien wordt bij één van de twee scholen dit jaar ook een latrine gebouwd.

advertentie
advertentie