Geschiedenis Gorinchemse Riviervisserij

16 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Deze week verschijnt het boek over de geschiedenis van de Gorinchemse rivier- en sportvisserij. In dit boek ontvouwt zich de lange en boeiende ontwikkeling van de Gorinchemse riviervisserij op de Merwede en later ook op de Waal, de Lek en de Amer en van de sportvisserij in Gorinchem.

De Gorinchemse riviervisserij bestaat al sinds het ontstaan van de nederzetting begin dertiende eeuw en blijft van betekenis tot midden jaren vijftig van de twintigste eeuw, met een bloeiperiode van 1850 tot 1914.

Door oorzaken als overbevissing, waterverontreiniging, de aanwezigheid van obstakels in de bovenrivieren als dammen en stuwen waardoor trekvissen hun paaiplaatsen niet meer kunnen bereiken en toenemende scheepvaart verdwijnen de trekvissen uit de rivieren. Midden jaren vijftig van de twintigste eeuw is het gedaan met deze tak van beroep. Pas in de laatste decennia van de twintigste eeuw en begin eenentwintigste eeuw worden maatregelen genomen om de trekvissen weer terug te krijgen in de rivieren. Maar een herstel naar de situatie van honderd jaar geleden zit er waarschijnlijk niet meer in.

Waar de beroepsvissers in Gorinchem verdwijnen, komen de sportvissers op. De hengelaars in Gorinchem beginnen zich vanaf begin twintigste eeuw te organiseren in visclubs, ieder met een eigen café als thuisbasis. Het duurt tot de jaren vijftig voordat de dan nog aanwezige visclubs zich verenigen in de Hengelsport Vereniging Gorinchem HSV). De vereniging groeit in de tweede helft van de twintigste eeuw uit tot één van de grootste verenigingen in Gorinchem met eigen steigers en een fraai drijvend clubhuis ‘de Ark’ in het Zwanenwater.

‘De Gorinchemse riviervisserij 1700-1955 en sportvisserij 1900-heden’ (ISBN/EAN 978-90-800831-7-2) is uitgevoerd in full colour, rijk geïllustreerd, met register op namen van personen, harde kaft en telt 120 pagina’s. Het is vanaf 23 april a.s. verkrijgbaar via de boekhandel. De prijs bedraagt € 19,95.

advertentie
advertentie