Blussen en reanimeren op de Roadshow

18 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Hoe blus ik een brand in de frituurpan? Hoe reanimeer ik iemand? En welke straten zijn het minst veilig in Gorinchem? Antwoord op deze en andere vragen werd woensdagmiddag gegeven op de eerste Roadshow Veilig Wonen in Gorinchem. Op het zonovergoten Stadhuisplein konden geïnteresseerden zich laten informeren over hoe zij veiliger kunnen wonen.

Door Tim Hartman

Een checklist leidt de mensen langs allerlei kraampjes binnen en buiten de grote tent op het plein. Aan de ene kant blust een vrouw een brandje waar er aan de andere kant drie kinderen hun ogen uitkijken in een politiewagen. ,,Er is voor ieder wat wils," vertelt Herman Broers van de gemeente Gorinchem. Hij vertelt dat de mensen op deze dag worden geïnformeerd over veiligheid in de breedste zin van het woord. ,,Niet alleen vraagstukken als: hoe maak ik mijn huis minder toegankelijk voor inbrekers? Maar zo informeert de brandweer bijvoorbeeld ook over hoe je brandrisico kunt voorkomen en vertellen mensen van Burgernet wat de mensen zelf kunnen doen om hun buurt veiliger te maken. Daarnaast hebben Henk Visser en Sjaak Pellikaan onderzoek gedaan naar de tien straten waar het meest wordt ingebroken. Die resultaten worden ook gepresenteerd."

Naast de brandweerlieden heeft ook het ambulancepersoneel een hoekje. ,,Bewaar die flessen nooit onder in het keukenkastje", leert de gepensioneerde ambulancebroeder Frits Scheerens enkele omstanders bij de test met giftige stoffen. Nadat hij heeft uitgelegd dat de giftige stoffen hoog bewaard moeten worden, daagt hij de mensen uit om een reanimatie te oefenen. ,,Als je niks doet, gaat diegene dood", drukt hij de mensen op het hart. ,,Het klinkt een beetje cru, maar reanimatie is enorm belangrijk en bovendien erg simpel." Joke, een van de omstanders, waagt een poging en bewijst het gelijk van Frits. Na een aantal aanwijzingen gaat het reanimeren als vanzelf. ,,Ik heb het gelukkig nog niet mee hoeven maken, maar het is een kleine moeite om het te leren", besluit ze alvorens ze haar checklist afvinkt. De mensen kunnen de afgevinkte checklist inruilen voor een brandmelder.

De gezellige drukte doet de heer Broers goed. ,,In Rotterdam, waar het concept vandaan komt, waren er afgelopen week 860 bezoekers, maar zo te zien gaan we daar dik overheen." Er heerst dan ook optimisme over een herhaling van de Roadshow in de komende jaren. ,,We willen de mensen blijven informeren over veiligheid en volgens mij is dit een uitstekende manier die met enthousiasme wordt ontvangen", besluit Broers.

advertentie
advertentie