Column Folkers Advocaten

18 april 2014 om 00:00 Ondernemend

GORINCHEM - Problemen met uw werkgever? Een product dat niet aan de eisen voldoet? Een geschil over de uitleg van een (zakelijke) overeenkomst? In deze en andere gevallen kunt u gratis juridisch advies vragen via deze krant. Door middel van deze vaste column in de Stad Gorinchem geven wij, de advocaten van Folkers Advocaten, antwoord op juridische vragen van lezers.

Vraag van de week:

In het kader van een gesloten overeenkomst met één van mijn zakelijke relaties, stuit ik op strubbelingen in de nakoming van de door partijen gemaakte afspraken. Wat kan ik nu het beste doen?

Antwoord:

Wanneer partijen een overeenkomst sluiten, is het in sommige gevallen de intentie van partijen om voor een langere periode in de toekomst gebruik te maken van de aangeboden diensten. Indien op een gegeven ogenblik uw contractspartij achterblijft in het voldoen aan zijn c.q. haar verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst, dan ontstaat er een tekortkoming in de nakoming van de tussen partijen gesloten overeenkomst.

Voor u als ondernemer staan er meerdere belangen op het spel, nu u de verhouding met uw contractspartij wenst te behouden en u daarnaast wenst dat de overeenkomst wordt nagekomen. Wanneer u de tekortkoming van de contractspartij inroept, dan rust in beginsel op u de bewijslast om het bestaan van de overeenkomst aan te tonen, alsmede aan te tonen dat de contractspartij in strijd handelt met de desbetreffende overeenkomst. De overeengekomen prestatie dient met andere woorden opeisbaar te zijn geworden.

Indien de tekortkoming is vastgesteld en aan de contractspartij kan worden toegerekend, dan dient u de afweging te maken of nakoming nog tot de mogelijkheden behoort. Is nakoming nog mogelijk, dan dient de contractspartij door middel van een schriftelijke aanmaning op zijn tekortkoming te worden gewezen, waarin aan de wanpresterende partij een redelijke termijn moet worden geboden om alsnog aan zijn verplichtingen jegens u te voldoen, bij gebreke waarvan u de schade op de wederpartij kunt verhalen.

Vaak zijn de belangen hoog en is handelen op korte termijn geboden. U kunt in spoedgevallen door middel van een gerechtelijke procedure in kort geding de contractspartij dwingen om alsnog zijn verplichtingen jegens u na te komen en vorderen de door u geleden schade te vergoeden. Het is in dat geval verstandig om tijdig contact te zoeken met één van onze advocaten, zodat met elkaar de te nemen stappen in uw zaak kunnen worden besproken.

Wilt u meer weten over deze of andere onderwerpen? U kunt vrijblijvend en kosteloos contact opnemen met één van onze advocaten of bezoek voor nadere informatie onze website: www.folkers-advocaten.nl.

Ook hebben wij iedere tweede en vierde donderdag van de maand gratis (ook telefonisch) spreekuur van 18:00 uur tot 20:00 uur. Indien u hiervan gebruik wilt maken, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Ons kantoor is te bereiken op telefoonnummer: 0183-745340.

advertentie
advertentie