Minister Schultz besluit tot verbreding A27

21 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Afslag Noord en nieuwe brug komen van grond

GORINCHEM - De A27 tussen Breda en Gorinchem wordt verbreed. Dat besloot minister Melanie Schultz Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vlak voor het Paasweekeinde. Over de Merwede komt een tweede brug met vier rijstroken en de afslag Gorinchem Noord wordt gerealiseerd. Wethouder Marcel Doodkorte (VVD) gaf aan 'heel erg blij' te zijn met de keus van de minister, die belangrijke gevolgen heeft voor de stad.

Door Marjanne Dijkstra

Op het A27-traject tussen Breda en Gorinchem komen extra rijstroken en spitsstroken en voor Gorinchem is ook de tweede brug over de Merwede belangrijk. Voor de aanpak van de weg, die door drie provincies loopt is 808 miljoen euro beschikbaar. Dat heeft ze de Tweede Kamer vrijdag laten weten. ,,Met de aanleg van extra rijstroken en de tweede brug maken we een einde aan hardnekkige files op de A27. Dit is goed voor de bereikbaarheid van de regio, goed voor de doorstroming van het verkeer en goed voor de economie", aldus de minister.

Ook Doodkorte vond de keuze voor de voorkeursvariant van de gemeente Gorinchem een opluchting. ,,Het is belangrijk dat de A27 op een adequate manier wordt verbreed en dat de nieuwe brug er komt. Het geeft een enorme impuls aan de bereikbaarheid van Gorinchem en het Land van Heusden en Altena,, maar ook voor Brabant en Utrecht. Ook de belofte voor een afslag Gorinchem Noord is een belangrijk punt in het besluit van de minister. We kunnen dan eindelijk aan de slag om de bedrijventerreinen daar te ontwikkelen. We hebben goedkeuring voor de bedrijventerreinen, mits de afslag er zou komen. Die belofte hebben we nu."

Volgens de huidige planning gaat in 2019 de schop de grond in, maar Doodkorte hoopt dat daar wat meer tempo in kan. ,,In 2016 zal het tracé besluit worden genomen en drie jaar later wordt echt begonnen. Als Stichting A27 zullen we er alles aan doen om die datum naar voren te krijgen. Dat wordt onze nieuwe opgave; elk jaar dat de A27 eerder wordt aangepakt en klaar is, is er een. Het levert enorm veel op."

Minister Schultz koos genoemd voorkeursalternatief in overleg met de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant, waterschappen, omliggende gemeenten en belangenorganisaties. De richting Utrecht krijgt over het hele traject tussen Hooipolder en Houten drie rijstroken. In de richting Breda komen er tussen Houten en Everdingen en tussen Scheiwijk en Werkendam vier rijstroken. De andere trajectdelen krijgen drie rijstroken, waarvan één spitsstrook. De tweede brug krijgt vier rijstroken.

advertentie
advertentie