'Er was chemie tussen deze partijen'

21 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Schefferlie: 'Ik wil gaan voor de stad'

GORINCHEM - ChristenUnie/SGP, VVD, GroenLinks, D66 en de SP onderzoeken in Gorinchem de mogelijkheden tot de vorming van een nieuwe coalitie. ,,Er was onderlinge chemie", zo onderschrijven de vijf partijen hun stap. De Partij van de Arbeid (grootste partij) en Gorcum Actief en Stadsbelang (de twee winnende stadspartijen) worden hiermee voorlopig net als het CDA op een zijspoor gezet.

Door Marjanne Dijkstra

Het gonsde vorige week in de raadszaal. Terwijl informateur Victor Molkenboer zijn best deed om alle mogelijke opties te onderzoeken en een combinatie met de Partij van de Arbeid of de lokale partijen logisch zou zijn, lijkt de vijfpartijcombinatie die opties te hebben ingehaald. Marjo Molengraaf van de ChristenUnie/SGP vertelt namens de vijf partijen: ,,We hebben verschillende gesprekken gevoerd met alle partijen en de informateur. Toen we samen met de VVD zaten, kwamen we tot de verrassende conclusie dat we allebei niet verder wilden met de Partij van de Arbeid maar wél met de SP. Waar de PvdA wat claimerig overkwam, was de SP heel positief. We belden met GroenLinks en D66 en vertelden hen onze ervaringen. We hadden met de vijf partijen een stevig, open, scherp, maar positief gesprek. We zijn het eens over de aanpak van de financiële situatie van Gorinchem en vonden elkaar op veel punten."

PvdA-fractievoorzitter Pierre Schefferlie is teleurgesteld. ,,We zijn veel te snel afgeserveerd en hadden duidelijk geen goede chemie met de ChristenUnie/SGP. Marjo Molengraaf heeft zelf een initiatief genomen en dat pakt voor ons niet fijn uit. Ik mis een stukje zorgvuldigheid, want naar mijn mening hebben we te weinig met elkaar gesproken. Dit is of een hele snelle poging tot coalitievorming of er is al eerder over gesproken. Of deze coalitie voldoende draagvlak heeft moet nog blijken. Gorinchem heeft een stevig bestuur nodig. Hoe het ook uitpakt, ik wil mijn schouders onder de stad zetten en zal opbouwend oppositie voeren. De stad staat voorop, niet onze rancune." Dick van Zanten van Stadsbelang heeft het over 'minachting van de kiezer'. ,,De grootste partij en de winnaar worden zomaar afgeserveerd. Dit levert een coalitie op die Gorinchem niet zal begrijpen. Hoewel ik denk dat de kiezer anders besloot, zal ik me in een stevige oppositierol schikken." Fractievoorzitter Everdien Hamann van Gorcum Actief noemt het 'historisch'. ,,De PvdA heeft van oudsher een duidelijke rol hier. Hiermee wordt een lijn doorbroken. Naar mijn idee hebben deze vijf partijen het initiatief van de informateur overgenomen."

advertentie
advertentie