WK Stroopwafel van 1We bij Primera Peter’s in Amersfoort

23 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Ze zijn knettervers, oer-Hollands en voorzien van een gesuikerde voetbal. De WK Stroopwafels. Ontwikkelingsorganisatie 1We - Een Wereld Idee en Primera Peter’s in Amersfoort zetten met deze ambachtelijke lekkernij het WK-gevoel kracht bij. Van elk verkocht zakje wafels gaat € 1 naar voetbalveldjes in de sloppenwijken van Bangladesh, Brazilië en Burundi.

Met de WK Stroopwafel haakt Primera Peter’s in op de campagne ‘Say YES to Play’ van 1We - Een Wereld Idee. Aan deze campagne rondom het WK voetbal zijn inmiddels al zes profvoetballers als ambassadeur verbonden. Het uiteindelijke doel: geld inzamelen voor de 1We Football Playgrounds voor kansarme kinderen. Peter Wijk, eigenaar van de Primera aan de Arnhemseweg, draagt hier graag een steentje aan bij. “Als je bent geboren in een sloppenwijk ziet je toekomst er niet bepaald rooskleurig uit. De voetbalvelden van 1We geven kinderen de kans om spelenderwijs te leren, als basis voor een beter leven.”

Stroopwafelkraam

Naast zijn winkel heeft Wijk ook De Stroopwafelcentrale. Met zijn opvallende, oud-Hollandse stroopwafelkraam staat hij regelmatig op markten, feesten en partijen. “De stroopwafel is gewoon een mooi product”, vindt Wijk. De koek wordt op ambachtelijke wijze bereid met zuivere tarwebloem, roomboter en stroop. Zonder conserveringsmiddelen en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Het gesuikerde voetballetje maakt het nog eens extra bijzonder. Wijk: “Wat is er nou mooier dan met een echt Hollands product kinderen elders op de wereld een betere toekomst te bezorgen?”

Koek voor de armen

Zeker als je weet dat de koek begin 19de eeuw aan de armen werd uitgedeeld, krijgt de WK Stroopwafel extra symbolische waarde. In die tijd werden in Gouda restjes van oude koeken opnieuw gebakken. Om de kruimels bij elkaar te houden, deden bakkers er stroop tussen. Inmiddels is de stroopwafel al lang geen ‘armenvoedsel’ meer en verovert het typisch Nederlandse exportproduct de wereld.

Op Koningsdag staat Peter Wijk met zijn stroopwafelkraam voor zijn Primera-winkel. En ook op zaterdag 10 mei, de dag voor Moederdag, en zaterdag 31 mei, als Nederland een oefenwedstrijd tegen Ghana speelt, is de kraam voor de winkel te vinden. Daarnaast zijn de WK Stroopwafels ook gewoon in de winkel te verkrijgen. Voor tien stuks betaal je € 3,95. Hiervan gaat € 1 naar de 1We Football Playgrounds. Dus: even naar Primera! Kijk voor meer informatie en de filmclip op www.facebook.com/SayYEStoPlay of www.1We.nl.

advertentie
advertentie