Gorcumse schoolkinderen werken mee aan koepel Fort Asperen

24 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Gorcumse schoolkinderen werken mee aan een glazen koepel die over de lichtschacht van Fort Asperen wordt gelegd. In totaal 121 kinderen maken een eigen glazen lei waarmee een koepel wordt gemaakt. Vanuit Gorinchem werd dit gecoördineerd door Gorinchem Beweegt.

Over de lichtschacht van Fort Asperen wordt een glazen koepel geplaatst. Deze moet de regen buiten houden, maar tegelijk zo open te zijn, dat vleermuizen hun weg naar het winterverblijf goed kunnen vinden. Daarvoor hebben het Nationaal Glasmuseum | Glasblazerij, Fort Asperen en architect Peter van Assche hun handen ineen geslagen.

De glazen koepel gaat bestaan uit circa 500 glazen leien. De kinderen gaan in De Glasblazerij hun eigen glazen lei 'fusen'; fusen is het versmelten van verschillende stukken glas tot één geheel. Deze worden op de koepel van het fort geplaatst. De koepel wordt een kunstobject. Kinderen kunnen hun eigen glazen lei aanwijzen in het fort en worden zo deeleigenaar van het cultuurhistorisch waardevolle gebouw.

Meer informatie is te vinden op de website www.koepelfortasperen.nl.

Deelname Gorcumse scholen

Maandagmiddag 12 mei gaan de eerste Gorcumse leerlingen uit groep 7/8 van Samen Onderweg, locatie Van Goudoeverstraat naar de Glasblazerij in Leerdam om hun eigen lei te fusen. Hierna volgen nog vier groepen kinderen uit Gorinchem; twee groepen van de Mariëngaarde, een groep van de Merwedonk en een groep van de Regenboog. Dan hebben in totaal 121 kinderen uit Gorinchem hun eigen lei voor de koepel ontworpen en gemaakt.

advertentie
advertentie