10 jaar Alzheimer Café Gorinchem!

9 mei 2014 om 00:00 Activiteiten

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familie, vrienden, buren, kennissen, vrijwilligers, professionals en nieuwsgierigen. Het werd ontwikkeld door psycho-gerontoloog dr. Bère Miesen en in samenwerking met Alzheimer Nederland voor het eerst in 1997 ten uitvoer gebracht. De gedachte hierachter is een laagdrempelige en gratis toegankelijke plek te creëren waar gezellig koffie, thee en zo mogelijk een glas wijn of fris wordt gedronken. Inmiddels zijn er 220 Alzheimer Cafés in heel Nederland. Alle bezoekers hebben veel gemeenschappelijks. Allen willen meer weten van dementie, allen maken zich zorgen, allen hebben zorgen, allen hebben vergelijkbare ervaringen.

10 jaar Alzheimer Café, elke 2e dinsdagavond van de maand. Dat is 120 maal praten over dementie, beseffen dat de patiënt verandert: "je lief" wordt "je leed" (dr. Bère Miesen). Om deze ontwikkeling zo draaglijk mogelijk te maken is het zinvol zo veel mogelijk te weten over dementie, om te horen hoe anderen problemen oplossen, om te ervaren dat iedereen net een mens is die wel eens zijn geduld verliest. Als je als partner of als kind verlies lijdt, ontvouwt er zich een rouwsluier, het dagelijkse leven is vaak vermoeiend en deprimerend. Bezoekers van het Alzheimer Café herkennen dit en begrijpen elkaar. Zij zullen nooit zeggen dat "je niets aan hem/haar merkt", "dat het best allemaal wel meevalt omdat zij/hij nog zoveel kan vertellen en grappen maakt".

Openheid rond dementie, vergissingen, veranderend woordgebruik of onhandigheid geven behalve ergernis evenzo aanleiding tot een glimlach, een knuffel of een schaterlach. We willen dit 10-jarig bestaan vieren met een mooie muzikale avond voor alle aanwezigen met en zonder dementie, want muziek verstaat iedereen. Muziek geeft een goed gevoel, muziek doet je bewegen, innerlijk en uiterlijk. Guido Lamm (zang) en Guido van de Meent (piano) hebben een avondvullende selectie van mooie liedjes samengesteld, speciaal voor deze avond en dit publiek, ook zij begrijpen het...

Laat u even weten of u komt? miltbeth@hetnet.nl of 078-618 02 89.

advertentie
advertentie