MJZ neemt derde 'Oppi' in ontvangst

3 juni 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM- De Merwede Jeugd Zeilers (MJZ) namen vorige week hun derde 'Oppi' in gebruik. Wederom was het sponsor Plusmarkt Jan Sterk die de lesboot voor jeugd van 6 tot 16 jaar aan de 82-jarige Gorumse zeilvereniging cadeau deed. De watersport vereniging De Merwede maakte sinds 1932 niet alleen een metamorfose, maar ook een cultuuromslag mee. Het groeide van 80 naar 400 leden, heeft een wachtlijst van ruim 70 aspirant leden en beschikt sinds 1994 over een bloeiende jeugdafdeling.

Door Gerard Droog

Van oudsher liggen de roots van wv De Merwede in de Gorcumse vluchthaven. Het begon in 1932 als kano vereniging en maakte in 1947 de switch naar zeilvereniging met als thuisbasis het magazijn van scheepsbenodigdhedenhandel Monster. Twee gezonken drijvende clubhuizen later en nu met een fraai verenigingsgebouw en jeugdhonk op de Buiten Waterpoort is de zelfredzame zeilclub verworden tot een van de grootste zeilverenigingen in de regio. ,,Tot voor 20 jaar waren wij een gesloten en op zichzelf gerichte vereniging," begint Jos Koot, voorzitter van De Merwede. ,,Wij hadden een strenge ballotage en niet Gorcumers hadden nauwelijks, zeg maar, geen kans om lid te worden."

Het omslagpunt lag 20 jaar geleden toen de zeilvereniging, nu beschikkend over 200 aanlegplaatsen, haar vizier naar buiten richtte. ,,Die exclusiviteit moest er af," gaat Koot verder. ,,Watersport was inmiddels een gemeengoed geworden, zeilboten maakten meer en meer plaats voor motorjachten, dus we moesten met onze tijd mee."

Om de vergrijzing binnen de vereniging tegen te gaan, werd in 1994 de jeugdafdeling (MJZ) opgericht. ,,Wij hebben een actieve jeugdafdeling waar ieder jaar bijna 90 jongeren tussen de zes en zestien jaar deelnemen aan onze zeilschool," gaat bestuurslid jeugd David Warnink verder. ,,Daarom is de derde 'Oppi' welke wij vandaag in ontvangst hebben mogen nemen meer dan welkom. Het accent binnen onze vereniging ligt op de jeugd. Dat is onze toekomst. Er worden ieder jaar veel activiteiten door de jeugdcommissie georganiseerd. Zo heeft de jeugd een eigen nieuwjaarsreceptie, spelavonden, een disco en barbecue. Dit jaar organiseren wij voor de 20ste keer een zeilkamp. Ditmaal in Zeeland waar onze jeugdleden kennis kunnen maken met het catamaranzeilen. Na het behalen van hun 'zeilcertificaat' na afloop van de cursus kunnen de jeugdleden onder begeleiding mee met boten die bijvoorbeeld mee doen aan de Pinksterwedstrijd, een tocht van Zaltbommel naar Gorinchem."

Meer informatie: www.wvdemerwede.nl/jeugdzeilen.

advertentie
advertentie