Wat bracht het voetbalseizoen 2013-2014

4 juni 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM- Slechts één kampioenschap en een promotie. Kampioen Unitas-zaterdag stak met kop en schouders boven de concurrentie uit en start in september als tweede klasser aan een nieuw avontuur. Ook vierde klasser Arkel maakte de stap omhoog, maar dan via de nacompetitie. Tegenover al die vreugde was er ook verdriet. SVW kon het in de nacompetitie niet bolwerken en maakt komend seizoen de afzink naar de derde klasse. Drie coaches haalden het einde van de competitie niet.

Door Gerard Droog

Kozakken Boys presteerde uitstekend in de topklasse, maar stond aan het einde van de rit, de Brabant Cup niet meegerekend, wel met lege handen. Een aantal weken speelden de Werkendammers mee om de prijzen, waren zelfs een periode lijstaanvoerder, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een zevende positie in de eindrangschikking. Hoogtepunt was het optreden in de KNVB bekercompetitie waarin de Boys uiteindelijk gestuit werden door eredivisionist FC Utrecht. Dieptepunt was het vertrek van coach Dogan Corneille die wellicht te vroeg aan gaf aan het einde van het seizoen te zullen vertrekken naar concurrent IJsselmeervogels.

Unitas leek op een gouden seizoen af te stevenen. Door de gunstige resultaten in de dubbele speelronde tijdens de paasdagen haalde de zaterdagtak ruim voor het einde van de competitie de titel in de derde klasse D binnen. Op tweede paasdag ging in Zuilichem, na winst op de gelijknamige ploeg, de kampioensschaal omhoog. De ploeg van coach Richard van Gils domineerde niet alleen gedurende het gehele seizoen, maar was met 63 treffers tevens uiterst effectief. Ook de zondagtak leek op weg naar promotie, maar sneuvelde in de eerste de beste nacompetitie ronde tegen het povere Beerse Boys. De zondag tweede klasser kende een wisselvallige voetbaljaargang en bleef gedurende een groot deel van het seizoen op gepaste afstand van kampioen Halsteren. Ondanks dat de ploeg van Ries Fok voldoende voetballend vermogen in zich had, liet het collectief vaak te wensen over. De roodbroeken eindigden de reguliere competitie als derde en zullen komend seizoen ongetwijfeld weer de volgende gooi naar het eerste klasseschap doen.

De Dalemse 'jonkies' van GJS hadden voor de winterstop de nodige moeite zich aan te passen aan het spel in de tweede klasse. Halverwege het seizoen bivakkeerden de Jonge Spartanen zelfs dicht in de buurt van de gevarenzone. Geen moment raakte Cees Lagendijk en zijn manschappen in paniek, overtuigd van wat de ploeg te bieden had. Dat kwam er na het winterreces ook uit. De punten werden binnengespeeld en ook koplopers Lienden en Roda Boys vonden hun Waterloo tegen de Dalemers. Het seizoen werd met een prima zesde plek in de eindrangschikking afgesloten, hoewel de vraag blijft prangen hoe anders het gelopen zou zijn als het 'Lagendijk ensemble' in de eerste competitie helft meer punten zou hebben vergaard.

Hoe anders verging het competitie en stadsgenoot SVW. Dat bewandelde de omgekeerde route. Voor de winterstop waren de 'Streepjes' zelfs een periode in de top van de tweede klasse F te vinden, maar daarna ging het snel bergafwaarts. Derde klasser Amstelwijck was in de finaleronde van de nacompetitie een horde te veel voor de Molenburgploeg, waardoor degradatie een feit werd. Coach Berdi Viveen 'sneuvelde' in navolging tot zijn collega Corneille eveneens vroegtijdig op Molenburg. Het gebrek aan scorend vermogen, de te smalle selectie en interne strubbelingen waren de voornaamste oorzaken voor de afzink naar de derde klasse.

Sleeuwijk eindigde in die derde klasse als nummer drie en mocht als vervangend periodekampioen, voor het eerst sinds lange tijd, een gooi naar promotie doen. De manschappen van coach Philip den Haan kenden een wisselvallige voetbaljaargang en verspeelden in de tweede helft van het seizoen een top klassering in 3D. In de promotienacompetitie lag de Roefploeg er in de eerste ronde al uit.

Buurman Woudrichem deed het als promovendus in 3D prima met een negende plaats in de eindstand. De Bolwerkers begonnen verrassend aan de competitie en draaiden in de top mee. Daarna volgde er een mindere periode waardoor de groen-witte brigade als een komeet neerdaalde. Coach Leon Elands bracht zijn ploeg vervolgens weer terug in 'de vaart der volkeren' waardoor de Woerkumers al ver voor het einde van de competitie het sein 'veilig' konden geven.

Herovina kende een vrij anoniem seizoen. De resultaten op het veld wisselden veelvuldig, maar met een zevende stek in de derde klasse C mag de vriendenploeg uit Herwijnen, die nog even zicht had op de derde periode, tevreden zijn. Vierde klasser Arkel werd voorafgaand getipt als titelkandidaat. Hoewel de manschappen van Teus Jakobs het beste voetbal in 4C op de mat legden, moest het zich toch met een derde positie in de eindrangschikking tevreden stellen. Via de nacompetitie maakte de Schoonzigtploeg, na er jaren dichtbij te zijn geweest, eindelijk de stap omhoog door derde klasser ASH in de finalewedstrijd te verslaan.

Ook een feestje, maar dan iets bescheidener, vierde het sympathieke SVS'65. Na jaren aan het eind van het seizoen met de rode lantaarn in handen te hebben gestaan, lukte het coach Glenn Calor samen met zijn manschappen dat kleinood over te doen aan Haaften. Vuren kende een heel vreemd seizoen. Lange tijd was het ensemble van Sander van Steenis in de onderste regionen van de vierde klasse C te vinden. Pas aan het einde van het seizoen hervond de ploeg zich, pakte de nodige punten en eindigde alsnog als negende.

Van degradant Schelluinen werd dit seizoen verwacht mee te doen in de top van 4C. De ploeg van scheidend coach Ger Klop oogde echter fragiel en kon geen rol van betekenis spelen. Met een vijfde positie in de eindrangschikking speelden de Scaluners een rol in de marge.

Raptim deed het zowel op zaterdag als zondag beter dan de voorgaande seizoenen. Mo Duzgun zag zijn zaterdagteam als zevende eindigen en mocht zelfs nog even aan de derde periode ruiken. Robertino Lotto, hij werd de derde trainer die dit seizoen vroegtijdig vertrok, zag de 'zondag' als tiende eindigen.

advertentie
advertentie