Jubileum Bridgeclub Gorkum 70 jaar

11 juni 2014 om 00:00 Sport

Het is al weer 70 jaar geleden dat Bridgeclub Gorkum op 14 juli 1944 is opgericht. Natuurlijk een goede reden voor weer een lustrumfeest. Om eventuele vakantieperikelen van onze clubleden zoveel mogelijk te voorkomen wordt het jubileumfeest reeds gevierd op zaterdag 21 juni a.s. in partycentrum Hipper & De Nieuwe Kolfbaan. Dit keer is gekozen voor een feest in besloten kring met 's middags een -hoe kan het ook anders- bridgedrive en daarna heerlijk eten en drinken met muzikale omlijsting tot in de avonduren. De lustrumcommissie hoopt op een gezellig evenement in een prachtige ambiance.

BC Gorkum is binnen het district Dordrecht de oudste bridgevereniging. Dé initiatiefnemer voor de oprichting was Matthieu Beekmans. Door de oorlog werd het een moeizame start. Vóór negenen moest men 's avonds weer thuis zijn, waardoor er maar 12 in plaats van 24 spellen konden worden gespeeld. Twee maanden later werd het zelfs onmogelijk om nog in clubverband te spelen. In juli 1945 werden o.l.v. Dick Middelkoop de kaarten weer ter hand genomen. En hoe. Topresultaten werden bereikt in 1947, waarbij het viertal van BC Gorkum, bestaande uit de heren Beekmans (broer van de oprichter), Middelkoop, de Bekker en de Klein als 2e eindigde in het landelijk viertallenkampioenschap, achter Continental met de vermaarde gebroeders Goudsmit. In 1953 promoveerden de heren De Klerk en Meijer naar de landelijke Meesterklasse paren. Veel later, in 1985 wonnen de nog jonge broers Pieter en Jos Koenen het Interpolis toernooi, toentertijd het open Nederlands kampioenschap. Vanaf de jaren 90 speelden één of meer teams van BC Gorkum onafgebroken in de Tweede Divisie, soms in de landelijke Eerste Divisie.

Essentieel kenmerk in de historie van BC Gorkum is dat de club zowel oog heeft voor het competitieve wedstrijdspelen als voor het onbekommerde recreatief bridgen. Befaamd in dit verband waren de jaarlijkse toernooien van BC Gorkum, geliefd bij elke bridger in de regio, zoals het Zoute Bollen toernooi begin oktober van 1976 tot 1995 en de Bridge Kroegendrive begin september van 1994 tot 2013. Dit jaar zal voor de eerste keer de Gorkumse Stadsdrive plaats vinden op de eerste zondag van september met als speellocaties louter horecagelegenheden op of nabij de Grote Markt.

De wekelijkse clubavond is op maandag en de speellocatie is de voetbalkantine van G.V.V. Raptim, Kleine Schelluinsekade 5. Momenteel telt de club 105 leden.

Meer informatie: http://www.nbbclubsites.nl/club/16003.

advertentie
advertentie