Hoornweg en Van Nunen gezamenlijk over finish

29 juni 2014 om 00:00 Sport

HERWIJNEN - Roy Hoornweg heeft zaterdag de dertiende Lingewaalloop gewonnen in Herwijnen, de vijfde wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit. Hij deelde de eer met zijn jonge clubgenoot Bart van Nunen, met wie hij hand in hand over de finish kwam. Bij de dames was de winst voor Heleen van der Meijden, die in eigen dorp alle favorieten te snel af was.

Direct na het startschot vuurden Hoornweg en Van Nunen elkaar aan, in de voorgenomen aanval op het parcoursrecord, vorig jaar naar 31.50 minuten gebracht door Albert Meijer. Uit de eerste bocht al was het eerste gaatje geslagen naar Maarten van Zeggeren, ploeggenoot van de twee bij AV Passaat in Papendrecht, die tot aan het einde de eerste achtervolger zou blijven.

Drie ronden door Herwijnen maken de tien kilometers van de Lingewaalloop, met daarin een kenmerkende steile passage heuvelop naar de Waaldijk langs de rivier. Hoornweg en Van Nunen waren er gezamenlijk een klasse apart dit jaar, terwijl ze er toch al een pittige baantraining op hadden zitten. Ze kwamen uit op 30.53 minuten, een dikke verbetering dus van het parcoursrecord.

Ze zijn voluit in training voor belangrijke weken in het baanseizoen. ,,Ik hoop volgende week eindelijk onder de 8 minuten te lopen op de 3000 meter en twee weken later doe ik een tweede limietpoging voor de 5000 meter op het EK'', keek Papendrechter Hoornweg vooruit. Voor zijn jonge clubgenoot uit Hellevoetsluis staan in juli het junioren-NK op het programma over 5000 meter en het junioren-WK 10 kilometer in Eugene in de Verenigde Staten.

Van Zeggeren was de nummer drie in 33.13 minuten, met recreant Pol Nabben als sterke nummer vier in 33.21. Winnaars in de andere categorieën waren Fouad Fertoute (m35), Aissa Marguoum (m45), Adrie Faes (m55) en Louis Roozemond (5 kilometer).

Heleen van der Meijden verraste iedereen, inclusief zichzelf, met haar winst bij de dames. Wellicht gaf parcourskennis de doorslag, want ze is woonachtig in Herwijnen zelf. ,,Dit is heel verrassend'', glunderde ze, enigszins van haar stuk gebracht. ,,Zo snel heb ik nog nooit gelopen. Ik train bij Typhoon in Gorinchem, maar zag er voorheen altijd tegenop om aan wedstrijden mee te doen. Daar ben ik dit jaar eigenlijk pas echt mee begonnen. In Sleeuwijk liep ik 39.26 en nu 38.03.'' Lachend, en tijdens het ontvangen van talloze felicitaties: ,,Ja, ik ga hier wel mee door.''

Vanessa Hartman en Agnes Schipper eindigden als tweede en derde en wonnen de categorieën v35 en v45. Jobke Schot was de snelste vrouw bij de recreanten.

De Lingewaalloop was de vijfde wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit. De volgende is de Loop naar de Pomp in Noordeloos, op zaterdag 6 september. Voorinschrijven voor deze volgende loop over tien kilometer is mogelijk tot en met 2 september. Dat kan op www.avtyphoon.nl/loopcircuit, waar ook alle uitslagen en klassementen te vinden zijn.

Op de foto's de snelste mannen van de dag, Roy Hoornweg (231) en Bart van Nunen, en de winnares bij de vrouwen, Heleen van der Meijden. (Foto Kees Snepvangers)

advertentie
advertentie