Ramadan en sport: 'Goed op je lichaam letten'

5 juli 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM - Voor miljoenen moslims is de ramadan weer aangebroken. Een maand lang wordt er tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken. Nederlandse moslims bevinden zich qua zwaarte in de top drie van de wereld. Waar elders de periode tussen zonsopkomst en zonsondergang vaak 10 tot 12 uur bedraagt, is dat hier, vooral tijdens de zomermaanden, vaak 18 uur. Sporters passen hun inspanningen in de vastenmaand aan. De Stad Gorinchem sprak met atleet Nabil Karimi en voetballer Mohamed Boukrouche over de ramadan en sport.

Door Gerard Droog

Typhoon atleet Nabil Karimi en Unitas voetballer Mohamed Boukrouche hebben de eerste week ramadan er op zitten. ,,Het gaat eigenlijk best goed," vertrouwt Karimi zijn mede geloofsgenoot Boukrouche toe. Aan de ramadan die ieder jaar in de negende maand van de Islamitische kalender plaatsvindt, doen wereldwijd miljoenen moslims mee. Een maand lang wordt er in navolging van de profeet Mohamed tussen fajr (zonsopgang) en maghrib (zonsondergang) gevast. Er wordt dan niet gegeten, gedronken en gerookt. Volgens de Islam brengt vasten mensen dichter bij elkaar, leert de mens baas over eigen begeerten en lusten te zijn en versterkt het inlevingsvermogen en respect in de medemens en God.

,,Het kan soms best zwaar zijn, maar wij zijn niet anders gewend," laten beide sporters weten. ,,Qua zwaarte zit Nederland in de top drie van de wereld. Waar elders de periode tussen zonsopkomst en zonsondergang vaak 10 tot 12 uur bedraagt, is dat hier, vooral tijdens de zomermaanden, vaak 18 uur. Aan de andere kant geeft het je een feestelijk gevoel. Je hebt 's avonds bijvoorbeeld meer tijd voor je familie, je gezin en tijdens de maaltijden nodig je vrienden en bekenden uit die je al lang niet meer gezien of gesproken hebt. Het schept een band van verbondenheid en zorgt voor een feestelijke sfeer in huis."

Dat de vastenmaand zeker iets doet met het lichaam van sporters, daar zijn beiden het over eens. ,,Wij zijn natuurlijk niet te vergelijken met voetballers van Islamitische afkomst die bijvoorbeeld nu uitkomen op het WK in Brazilië," gaat Boukrouche verder. ,,Neem nou het Algerijns elftal. Dat zijn stuk voor stuk super gezonde en getrainde gasten die ondanks de ramadan een wedstrijd aan moeten kunnen. Gelukkig valt de ramadan dit jaar buiten mijn voorbereiding van het voetbalseizoen, dus heb ik er weinig moeite mee. Anders is het als dat midden in de voorbereiding of in het seizoen valt. Dan houd ik het tijdens een wedstrijd maximaal 70 minuten vol."

Ook Nabil Karimi past sinds en paar jaar zijn schema aan. ,,Ik ben een lange afstandsloper en plan tijdens de ramadan bijna geen wedstrijden in. 's Avonds maak ik wel mijn trainingskilometers en schuif daarna aan voor de maaltijd. Een prima combinatie. Het is een kwestie van goed op je lichaam letten als je tijdens de ramadan gaat sporten. Zo is het voor een marathonloper zelfs gevaarlijk om tijdens de vastenmaand aan wedstrijden mee te doen. Ik zou ze dat zeker niet aanraden."

advertentie
advertentie