Prestaties Eritreeërs blijven niet onopgemerkt

27 juli 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM - De opmerkelijke prestaties van het naar Gorinchem uitgeweken nationaal voetbalteam van Eritrea blijven in voetballand niet onopgemerkt. Diverse spelers zouden zo kunnen aanhaken bij een top- of hoofdklasser terwijl een enkeling zelfs nuttig voor een betaald voetbal organisatie zou kunnen zijn. Voorlopig heeft het Eritrese vriendenteam besloten samen te blijven. Ook een aantal praktische bezwaren belemmeren voorlopig een overgang naar een Nederlandse vereniging.

Door Gerard Droog

Het naar Gorinchem gevluchte Eritrees nationaal elftal, dat nu uitkomt onder de naam 'Dutch Soccerteam Eritrea', is niet alleen een 'hot item' voor diverse televisiezenders, maar wordt ook in toenemende mate gevraagd als oefenpartner in de voorbereiding op het komende voetbalseizoen. Zelfs betaald voetbal organisaties als FC Dordrecht en RKC Waalwijk binden de komende weken de strijd aan met de Eritreeërs. Kozakken Boys ondervond de kracht van de Afrikanen zaterdagmiddag en kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Zondag topklasser EDO uit Haarlem moest eerder met 1-2 zijn meerdere erkennen in de technisch begaafde Eritrese ploeg, terwijl eerste klasser LRC Leerdam op het kunstgras van het Gorcumse SVW, de thuishaven van het Dutch Soccerteam Eritrea, met 5-2 over de knie ging.

Talent genoeg dus binnen de gelederen van het nieuwbakken Gorcumse team. Een buitenkansje voor topklassers of betaald voetbal organisaties zou je zeggen. ,,Dat deze jongens zich kunnen meten met de top van het amateurvoetbal en sommigen zelfs bruikbaar zijn in het betaald voetbal, ontken ik niet. Toch ligt dat iets gecompliceerder," laat gelegenheidscoach Robertino Lotto weten. ,,Ten eerste hebben wij binnen het team afgesproken voorlopig bij elkaar te blijven. Een overgang naar een topklasser of BVO is dus nog niet 'im frage'," laat de Gorcumer weten. ,,De jongens beschikken nog niet over een Nederlands paspoort en kwamen tot twee jaar geleden uit in Afrikaanse competities. Het vrijgeven van spelers zal dus zeker geen eenvoudige zaak zijn. Wij zijn er wel mee bezig, maar dat bevindt zich nog in een pril stadium. Ik kan daar nog niets zinnigs over zeggen." Dat de Eritrese spelers inderdaad gevolgd worden door diverse verenigingen is geen geheim, maar zelf willen zij daar niets over kwijt. ,,Wij zijn allang blij weer te kunnen voetballen," laat Daniel, een van de spelers weten. ,,Als je daarover iets wil weten, moet je dat maar aan onze trainer vragen," laat hij met een grijns weten.

advertentie
advertentie