Tourtoppers staan garant voor spektakel bij Profronde Tiel

28 juli 2014 om 00:00 Sport

TIEl - Tom Dumoulin, Sebastian Langeveld, Laurens ten Dam en Lars Boom. Deze en nog tal van andere Tourtoppers zullen op zondag 3 augustus in volle vaart langs de al even volle terrassen in de binnenstad van Tiel flitsen. Ze zullen hun kuiten pijnigen op het venijnige klimmetje op de sfeervolle Waalkade, waar het publiek een panorama-overzicht over het parcours heeft. Ze zullen voor een enerverend wielerspektakel zorgen, dat weer vele duizenden bezoekers naar de binnenstad zal trekken. Een spektakel met de trotse naam Profronde van Tiel.

Door Jan Beijer

De Tielse Profronde werd in 2011 na een afwezigheid van zeventien jaar herboren. De eerste ronde-nieuwe-stijl was al direct een succes. Meer dan 25.000 bezoekers omzoomden het parcours. Van begin af aan was het een evenement met een bijzonder sterke publieke aantrekkingskracht. De ronde kan bogen op een verleden, dat wellicht uniek is in de Nederlandse wielergeschiedenis. De legendarische wielersportverslaggever Theo Koomen denderde in de beginjaren als microfonist achter op de motor door de sfeervol verlichte straten van de Tielse binnenstad om verslag te doen van de koers met grote namen als Bernard Hinault, Greg Lemond, Jan Raas, Henny Kuiper, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Peter Winnen en Johan van de Velde. De winnaars werden gezoend door wielermissen als Vanessa en de Dolly Dots. De mensen stonden op elkaar gepakt langs het parcours. Het werd de jaren door steeds moeilijker om een dergelijke ronde te organiseren, vooral door de gigantisch hoge startgelden. Toen in 1995 het doek gevallen was, leek wielerstad Tiel ook van zijn voetstuk gevallen te zijn. Maar gelukkig

liep het anders. De oprichting van de Stichting Wielerpromotie zorgde voor een verdere opleving.

Deze groep enthousiaste wielersportliefhebbers onder de bezielende leiding van Wim van Rooyen wist met de organisatie van nieuwe evenementen als de Tour de Medel en de Tielsecityronde weer een nieuw wielerpubliek aan te spreken. In 2011 zetten zij de Tielse Profronde, tot grote verrassing van al die duizenden wielerenthousiasten in de regio, weer op de kaart. Op zondag 3 augustus zal het ongetwijfeld weer een groot wielerfeest gaan worden in het centrum van Tiel, met start en finish op de overzichtelijke Waalkade. Voorzitter Wim van Rooijen verklaart het succes van de nieuwe Tielse profronde als volgt: ,,Het is een evenement dat alles heeft, wat een evenement zo aantrekkelijk maakt. Sfeer, spanning, entourage, gezelligheid, muziek, vertier en bekende renners. Een prachtige combinatie, die zowel door de bezoekers als het bedrijfsleven hoog wordt gewaardeerd. De bijna tweehonderd sponsors beseffen dat ook. Zij investeren in een evenement dat

maatschappelijk breed wordt gedragen en waarvan de promotiewaarde ongekend hoog is."

Evenals vorig jaar zorgt de organiserende Stichting Wielerpromotie Rivierenland voor extra sfeer en gezelligheid op het Plein, waar de renners en rensters iedere ronde in volle vaart tussen de terrassen door zullen rijden.

De Profronde Tiel wordt ook dit jaar omlijst door toertochten. Op zaterdag 2 augustus staat de West-Betuwe Toer op het programma. Recreatieve fietsers kunnen deze dag deelnemen aan Flipje's Verrassingstocht, die ook voor mensen met een elektrische fiets bijzonder geschikt is.

Tom Dumoulin

Met Tom Domoulin haalt de Profronde een echte tijdrijder binnen. Hij werd dit jaar Nederlands kampioen Tijdrijden en liet ook in de Tour de France zien hoe snelheid hem op het lijf geschreven is. In de Tour de France had hij last van de luchtwegen, maar desondanks wist hij zich met veel doorzettingsvermogen staande te houden en toch een goede klassering te bereiken.

In 2013 werd Tom bekend bij het grote publiek door zijn resultaten op het NK wielrennen met een bronzen medaille in de tijdrit en een zilveren medaille in de wegwedstrijd. In 2013 debuteerde hij in de Ronde van Frankrijk 2013 waar hij veel in beeld koerste De deelname van Tom aan de Profronde Tiel wordt mogelijk gemaakt door de Tielse speciaalzaak Henk van Wijk Verf en Behang.

Sebastian Langeveld

Tour de France-renner Sebastian Langeveld won dit jaar het Nederlands kampioenschap op de weg door solo in Ootmarsum aan te komen. Eind 2006 werd

Sebastian uitgeroepen tot Belofte-renner van het jaar. In 2008 brak Langeveld door als specialist voor de Vlaamse koersen. Zijn eerste overwinning in een Vlaamse voorjaarsklassieker behaalde Langeveld in 2011op indrukvolle wijze. Met Juan Antonio Flecha ging hij de sprint aan. In de natte straten van Gent leek Langeveld de spurt van te ver aan te zetten, maar met een ultieme krachtinspanning bleef hij op de eindstreep Flecha enkele millimeters voor. In de Ronde van Vlaanderen 2012 brak Langeveld zijn sleutelbeen nadat hij op een toeschouwer botste. Vooraf werd hij genoemd als een van de kanshebbers.

Van Herwijnen Railtechniek heeft ervoor gezorgd dat hij aan de Tielse Profronde kan deelnemen.

Lars Boom

Boom won in de Tour van 2014 de vijfde etappe, de zeer natte kasseienrit naar Arenberg. Hij volgde hiermee Pieter Weening op als laatste Nederlandse etappewinnaar in de Tour. Diens etappezege in de Tour was op dat moment exact negen jaar geleden.In 2010 wist hij de proloog in Parijs-Nice te winnen en reed enkele dagen in het geel. 2011 begon goed voor Boom, met winst in de proloog van de Ronde van Qatar, waarbij hij Fabian Cancellara met 4 seconden versloeg. De volgende dag raakte hij, door maagproblemen, de leiderstrui in Qatar meteen helaas weer kwijt. Op 28 juli 2012 eindigde Boom tijdens de Olympische wegwedstrijd als 11e. Enkele weken later won hij de Eneco Tour. Bij de weg wedstrijd van het WK wielrennen in Valkenburg werd Boom vijfde, de beste prestatie van een Nederlandse renner sinds 2003. Van Helden Relatiegeschenken is de sponsor van Lars Boom.

Laurens ten Dam

Laurens ten Dam won de Profronde van Tiel in 2011. Hij was net als vorig jaar een van de smaakmakers van de Tour de France.

In 2008 reed hij voor het eerst de Tour de France, waarbij hij (als beste Nederlander) 22e werd. Aan deze Tour dankt hij ook zijn bijnaam The Cobra Killer. RiccardoRicco werd door Ten Dam in een Tour etappe teruggepakt en wordt sindsdien The Cobra Killer genoemd, naar de bijnaam van Ricco (The Cobra). Tijdens zijn tweede Tour de France ging Ten Dam in de negende etappe bij de afdaling van de Tourmalet in de tweede bocht hard onderuit. De sporen van de val waren in de kilometers erna duidelijk zichtbaar. Ook in de Ronde van Frankrijk van 2011 kwam hij zwaar ten val: in de 14e etappe sloeg hij over de kop in de afdaling van de Col d'Agnes. Zwaar gehavend aan neus, handen en rug wist hij uiteindelijk net binnen de tijdslimiet te finishen. Ondanks deze verwondingen wist hij de ronde toch uit te rijden. Laurens ten Dam komt naar Tiel dankzij de sponsoring van eb Personeelsdiensten.

advertentie
advertentie