De Keuze van Gorcum: Burgemeester Anton Barske,

29 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Wekelijks bericht De Stad Gorinchem over een Gorcumer die betrokken is bij de tentoonstelling 'Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers & de keuze van Gorcum '. Vijfentwintig Gorcumers bezochten galerie Marzee in Nijmegen en kozen een sieraad dat het best bij hen past. Zij werden daarmee op een bijzondere manier vereeuwigd door topfotograaf Johannes van Camp. Foto en sieraad zijn te zien in de expositie. Deze keer is de beurt aan Anton Barske, burgemeester van Gorinchem.

'Voor een burgemeester, die niet meer draagt dan een trouwring en een horloge, is het natuurlijk logisch dat ik meteen een link leg naar mijn ambtsketen. Juist omdat het dragen van een sieraad in mijn beroep functioneel is bepaald, was ik niet verbaasd dat ik een ketting koos. De ambtsketen is een symbool van het ambt van burgemeester. Als ik hem omheb, herkent iedereen mij als zodanig.

De ambtsketen heeft een historische achtergrond en dat is een mooie traditie. Ik zou deze ketting, hoewel een mooi alternatief, helaas niet in mijn functie kunnen dragen. Ik zou er permanent het verhaal bij moeten vertellen. Dat zou trouwens bij dit sieraad wel passend zijn, want de figuren die eraan hangen zijn treffend. Bij elk ervan kon ik direct een connectie leggen met mijn beroep en Gorinchem. Zo hangen er een voorzittershamer en een passer aan en een kronkel die op de rivier lijkt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het idee achter deze ketting. Wat had de kunstenares in gedachte toen zij deze maakte? Dat vind ik het aardige aan kunstontwerpen, het verhaal erachter'.

In het kader van de expositie 'Pronkstukken' vinden op zondag 14 september twee activiteiten plaats. Om 13.30 verzorgt gastconservator Josien Damen een rondleiding. Om 11.30 en 14.30 vinden, onder leiding van professionele goudsmeden, workshops plaats waarbij de deelnemers zelf een kleurrijke hanger van zilver en titanium maken. Aanmelden hiervoor bij Jannie Versluis: j.versluis@gorinchem.nl ; deelnamekosten : € 45 ,- per persoon.

Bijschrift foto: burgemeester Anton Barske met halssieraad van Lucy Sarneel; foto: Johannes van Camp

advertentie
advertentie