Riikka Vreeswijk nog in onzekerheid over WK op Hawaii

31 augustus 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM - Acht Finse titels, tweevoudig Gorcums sportvrouw van het jaar en wereldkampioene bij de amateurs in de combinatiewedstrijd. Het is slechts een deel van de palmares van triatlete Riikka Vreeswijk. De 45-jarige triatlete met zowel een Fins als een Nederlands paspoort plaatste zich in juli voor de Xterra World Championships in Maui, dat 26 oktober plaats vindt. Of Riikka daar daadwerkelijk aan de start staat, is nog onduidelijk. Door meerdere reizen naar buitenlandse wedstrijden en trainingen is ze op zoek naar sponsors: ,,Ik doe de sport niet voor het geld, maar vanwege mijn liefde voor de sport. Dan moet je soms op zoek naar sponsors om te kunnen deelnemen bij bepaalde wedstrijden. En nu dus ook."

door Tim Hartman

De voorbereidingen op de wedstrijd in Maui zijn in volle gang en dat terwijl ze pas net terug is van haar vorige wedstrijd. Riikka nam eind augustus deel aan de Inferno Triatlon in Zwitserland. En hoe. Ze werd de eerste Nederlandse triatlete die voor het eerst sinds 2002 weer in de top tien eindigde. Daarnaast was ze ook nog eerste in haar leeftijdscategorie. ,,De Inferno was het hoofddoel van het jaar", vertelt ze met een grote glimlach. "Eigenlijk moesten er vier onderdelen gedaan worden in de Zwitserse bergen, maar door het koude weer werd de zwemwedstrijd afgelast. Dat was wel jammer, want ik kan goed zwemmen. Nu deden we alleen mountainbiken, wegwielrennen en hardlopen."

Toch is zwemmen niet per se het sterkste onderdeel van Riikka. ,,Mijn sterkste punt is dat ik op elk onderdeel constant presteer. Ik heb niet echt uitschieters", vertelt Riikka terwijl haar man, Bert Vreeswijk, binnen loopt. Hij vult haar meteen aan: ,,Riikka's sterkste punt is absoluut haar 'sisu', een Finse benaming voor doorzettingsvermogen. Riikka zal nooit van haar leven opgeven. Ze heeft zo'n enorm goede mentaliteit. Waar anderen opgeven, gaat Riikka door", prijst hij zijn vrouw.

Dat Riikka een aantal deelnemers voor haar moest dulden, is begrijpelijk volgens haar. ,,Je ziet dat de mensen die hoog eindigen meestal uit Zwitserland zelf komen. Die bergen daar zijn zo enorm stijl dat ik dat onmogelijk kan trainen. Ik moet het doen met de Merwedebrug", grapt ze. ,,Ik ben wel drie weken op vakantie naar Finland geweest en heb daar wel een beetje kunnen trainen, maar daar houdt het mee op. Daarom was ik zo enorm blij dat het zo goed ging. Ik had erg sterke benen." Bovendien waren het met name professionals die Riikka voor bleven. ,,Ik ben nooit prof geweest. Ik werk naast mijn uit de hand gelopen hobby nog in het Cariba-bad als zweminstructrice. Ik was dus erg tevreden met het resultaat."

Nu ze terug is in Nederland kijkt ze vooruit naar de volgende wedstrijd, de Xterra World Championships in Maui. Ze staat al ingeschreven nadat ze zich plaatste in de kwalificatiewedstrijd in Frankrijk, maar of ze daadwerkelijk afreist naar het Hawaïaanse eiland is afhankelijk van sponsors. ,,Atletiek is in Nederland niet zo populair. Daarnaast werk ik, zoals ik eerder zei, nog naast mijn triatlonwedstrijden en dat maakt het heel lastig om sponsors te krijgen. Zelfs professionals krijgen dat soms niet voor elkaar."

De conclusie dat je van een triatloncarrière niet echt rijk wordt, spreekt Riikka me tegen. ,,Ik ben anders rijk. Ik ben rijk geworden van alle ervaringen. Alles wat ik mee heb gemaakt heb ik in mijn hoofd en mijn hart en dat is het allerbelangrijkste. En het zou mooi zijn als ik met behulp van sponsors nu weer zo'n mooie ervaring kan beleven." Mocht het lukken om de middelen bij elkaar te krijgen, stelt Riikka een hoog doel voor zichzelf: ,,Ik wil sowieso eerste worden in mijn leeftijdscategorie en daarnaast de jonge meiden het ook nog zo moeilijk mogelijk maken."

In ruil voor eventuele sponsoring zijn Riikka en haar man Bert bereid om clinics te geven of sportieve activiteiten te organiseren. ,,Als bedrijven een sportieve personeelsdag zouden willen organiseren, zouden wij dat kunnen doen. Dat hoeft niet per se heel fanatiek te zijn, maar dat kan ook laagdrempelig. Ik heb dat soort dingen vaker gedaan en bedrijven vinden dat meestal toch wel leuk", vertelt Bert.

Het worden spannende dagen voor Riikka. Binnen twee weken zal de knoop doorgehakt moeten worden, maar ongeacht het resultaat wil ze in ieder geval iedereen bedanken die haar erbij helpt: ,,Het zou echt heel bijzonder zijn als ik zou kunnen deelnemen in Maui, maar ook als het niet lukt, wil ik mijn sponsors en supporters bedanken."

Personen of bedrijven die Riikka willen helpen om deel te kunnen nemen bij de Xterra World Championships in Maui kunnen contact opnemen via riikkabert@ziggo.nl

advertentie
advertentie