Gorcumse Zomerfeesten rustig verlopen

1 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

'Steekincident niet aan Zomerfeesten ophangen'

GORINCHEM - De Gorcumse Zomerfeesten zijn redelijk rustig verlopen. Dat melden de gemeente en de politie daags na de feestweek, waarbij het centrum

vanaf zaterdagavond tot het eind van de Zomerfeesten op zondag werd aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Door Marjanne Dijkstra

Zaterdag werd de binnenstad van Gorinchem nog tijdelijk als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Burgemeester Anton Barske besloot daartoe nadat in de Westwagenstraat aan het einde van de nacht een 31-jarige man was neergestoken. Het aanwijzen van het centrum als veiligheidsrisicogebied geeft de politie meer mogelijkheden om te kunnen optreden. Zo kan er preventief worden gefouilleerd op zoek naar eventuele (steek)wapens. Van Houwelingen: ,,Maar ik denk niet dat we dit incident moeten ophangen aan de Zomerfeesten. Het gebeurde na de tijden van de Zomerfeesten en was niet in het gebied waar de Zomerfeesten plaatsvonden."

Van Houwelingen vervolgt: ,,Het was de eerste keer dat we zo'n veiligheidsrisicogebied hebben ingesteld. Verder is daar geen nasleep van, het verliep gewoon zondagavond. Verder is er veel gebruik gemaakt van de extra fietsenstallingen die speciaal voor de Zomerfeesten waren gecreëerd. Daarnaast zijn er wel zo'n twintig fietsen per dag weggesleept uit de stad die verkeerd geparkeerd stonden. De rechtmatige eigenaren konden die weer gewoon ophalen, er werd niet beboet."

Ook een woordvoerder van de politie spreekt van rustige Zomerfeesten. ,,Er zijn zo'n 150.000 tot 200.000 bezoekers geweest vorige week. Van dat aantal

zijn er vijftien gearresteerd. Je moet dan denken aan vergrijpen als openbare dronkenschap, vechtpartijtjes en het bemoeien met de politie. Het zijn allemaal aanhoudingen die passen bij het evenement. We mogen hier niet tevreden mee zijn, maar nul aanhoudingen is gewoon niet realistisch. De zaak van de steekpartij in de Westwagenstraat benoem ik hierbij apart. In die zaak raakte iemand ernstig gewond en inmiddels hebben we ook al aanhoudingen verricht."

advertentie
advertentie