Sportief omgaan met afval

4 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Bij de Gorinchemse Korfbal Vereniging en voetbalvereniging SVW is een bijzonder samenwerking tot stand gekomen. Nu de afvalstromen efficiënter worden ingezameld, bespaart men flink wat geld: euro's die de clubs goed kunnen gebruiken.

Toen Yannicka Rietveld, de voorzitter van de kantinecommissie van GKV, in de gaten kreeg dat er bijna wekelijks een container afval werd afgevoerd, ging er een lichtje bij hem branden. ,,Zo'n container is sneller vol dan je denkt en iedere keer als die bak wordt geleegd, voelt de vereniging dat in de portemonnee. Dat je als sportclub afval produceert, is natuurlijk niet vreemd. Kijk maar eens naar de kantine. We verzamelen het en daarna wordt het netjes afgevoerd. Dat kost geld. We zijn toen gaan kijken naar de verschillende afvalstromen. Zo hebben we bijvoorbeeld veel plastic flesjes en bekertjes. Kunnen we dat niet anders gaan inzamelen? Met die vraag ben ik naar reinigingsdienst Waardlanden toe gegaan. Daar kwam ik in contact met Kees van Baalen, bedrijfsleider afvalinzameling bij Waardlanden."

Omdat Kees van Baalen ook assistent-trainer is bij SVW, is het afvalplan ook gelijk doorgetrokken naar de naastgelegen voetbalclub. De scheidslijn tussen de beide clubs is dun en de bereidheid tot samenwerken groot. ,,We zijn natuurlijk al jaren buren. Dat waren we al op de oude Mollenburgse locatie en dat zijn we nog steeds op het huidige Molenburg. Bij grote clubdagen maken we bijvoorbeeld ook gebruik van elkaars velden. Nu delen we ook nog de afvalcontainers. We verzamelen naast papier, blik, glas en kleding ook het plastic apart in. Reinigingsdienst Waardlanden heeft voor het plasticafval een grote oranje container geplaatst en in hun route opgenomen. Zelf hebben we verschillende bakken in de kantine geplaatst zodat er bij de bron al een scheiding wordt gemaakt tussen herbruikbaar afval en restafval," legt Kees van Baalen uit.

,,Beide clubs werken enthousiast mee aan het gescheiden inzamelen," vertelt Yannicka Rietveld. ,,Het restafval waarvoor we moeten betalen is in omvang drastisch teruggedrongen. In plaats van één keer in de twee weken rijdt de vuilniswagen nu nog maar eens in de zes weken het terrein op. Het geld dat daarmee wordt uitgespaard, kan nu in de club geïnvesteerd worden. Het scheiden van afval is een eigenlijk een kleine moeite en heeft een groot rendement."

advertentie
advertentie