Kinderen van De Vuurvlinder controleren snelheid op de Mildijk

5 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VUREN - Kinderen van OBS De Vuurvlinder in Vuren gaven donderdag 4 september samen met verkeerswethouder Griedo Bel van de gemeente Lingewaal het regionale startsein voor de verkeersveiligheidscampagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Met behulp van de politie, verkeersouders en de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland voerden zij een snelheidsmeting uit op de Mildijk. Tijdens de actie werden verschillende automobilisten staande gehouden. Automobilisten die zich aan de snelheid hielden, werden hiervoor beloond met opvallende zelfgemaakte attentieborden en een bedankje. Slechts een automobilist reed iets te hard. Zij werd hier door de kinderen op gewezen met een duim naar beneden en vriendelijk gevraagd goed op haar snelheid te passen. Ze kon de actie wel waarderen en beloofde beterschap.

In de periode na de zomervakantie is de kans op ongevallen tussen kinderen en bestuurders hoger dan in de rest van het jaar. Weggebruikers hebben een hele tijd geen naar school fietsende kinderen op hun pad gezien en moeten zich hier weer op instellen. Dat geldt ook voor de kinderen; sommige kinderen fietsen voor het eerst naar school, anderen hebben deze route een hele tijd niet gefietst. In de maand september is vooral het aantal ongelukken met 12-jarige fietsers hoger dan in de rest van het jaar. Deze kinderen fietsen vaak een nieuwe, maar ook langere en gevaarlijker route naar school. Dat is voor hen natuurlijk helemaal wennen en maakt ze extra kwetsbaar in het verkeer. Op basis van berekeningen van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat er jaarlijks in Overijssel en Gelderland in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar gemiddeld 4 doden en ruim 300 ernstig gewonden vallen. Van het aantal ernstig gewonden is bijna 80% fietser.

Volgens Melissa van de Vuurvlinder reden de automobilisten tijdens de actie langzamer dan normaal. "Wanneer ze ons zien gaan ze expres langzamer rijden, we hopen dat ze dat nu blijven doen." In de klas wordt later de conclusie getrokken dat wanneer je wilt dat automobilisten rekening met je houden, je beter maar goed kunt opvallen door goede verlichting of een fluoriserend hesje. De kinderen van groep 8 gaan zich het komend schooljaar voorbereiden op de overstap naar het voortgezet onderwijs. Volgens Juf Annemarie hoort hier ook het project van 8 naar 1 bij. "De meeste kinderen gaan volgend jaar naar een school in Gorinchem. Aan het einde van het schooljaar proberen we altijd aandacht aan de nieuwe route naar school te besteden zodat het allemaal wat minder spannend wordt," aldus Juf Annemarie.

De actie is een initiatief van ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland. Sinds 1 januari 2014 werken de provincies Gelderland en Overijssel nauw samen op het gebied van verkeersveiligheid. Dit gebeurt onder de naam Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Oost Nederland, oftewel: ROV Oost-Nederland. ROV Oost- Nederland werkt samen met diverse overheden en organisaties actief aan het optimaliseren van de verkeersveiligheid in Gelderland en Overijssel.

advertentie
advertentie