Hamelhuis eindelijk verkocht

9 september 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het Hamelhuis in Gorinchem is verkocht. Dat meldt de Hamel Foundation bij monde van Dick van Zanten. Het pand is verkocht aan Berry Voet, eigenaar van Hotel restaurant Le Bon 'Apart aan Het Eind in Gorinchem. Afgelopen vrijdag tekenden de partijen de koopovereenkomst en verwacht wordt dat de koop half oktober helemaal rond is.

Door Marjanne Dijkstra

Nu het huis wordt verkocht kan de schuld die de Hamel Foundation had bij de gemeente worden ingelost. Fijn, vindt ook Dick van Zanten. ,,In zekere zin ben ik wel opgelucht ja. Het wijzigt een en ander in de financiering , maar het Hamelhuis gaat ook nog eens gewoon open. In het pand komt precies hetzelfde als we al die tijd al van plan waren; een museum gewijd aan de ontdekkingsreiziger Hendrik Hamel. Op het moment zijn we al bezig met werkzaamheden aan het pand om het verder te vervolmaken voor de vestiging van het museum. Het is de bedoeling dat het Hamelhuis al begin december opent. Ook willen we het museum breder neerzetten, het moet ook gebruikt kunnen worden voor de ontvangst van delegaties."

Terug hurenVan Zanten vervolgt: ,,We zijn nu bijna tien jaar bezig geweest met de plannen voor het Hamelhuis, namelijk al sinds 2005. In 2009 was het pand bouwkundig gereed, maar toen sloeg de economische crisis toe. Alle sponsorgelden werden bevroren en ook het geld dat we uit Korea zouden ontvangen bleef uit. We hadden toen een gat van een half miljoen euro dat niet meer kon worden opgevuld en de plannen voor het Hamelhuis lagen op hun gat."

Van Zanten vervolgt: ,,Het is dan ook zo ontzettend mooi dat we het pand kunnen terughuren van de nieuwe eigenaar. Daar moeten goede afspraken over worden gemaakt. Het is fijn dat we iemand hebben gevonden die het museum toch de lucht in wil helpen. Het lijkt er dus een beetje op of dit 'eind goed, al goed' is. We zijn heel blij met deze partner en de kans die het Hamelhuis krijgt. Hopelijk gaat het museum nu een mooie toekomst tegemoet."

advertentie
advertentie