Irene Damminga wint fotowedstrijd OP REIS

14 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Dussen, zaterdag 13 september.

Het kasteel van Dussen deed op een bijzonder wijze mee aan het Monumentenweekend dat dit jaar in het teken 'Op reis' stond. Het was afgelopen weekend niet alleen opengesteld voor een gratis bezoek, maar er was ook een fototentoonstelling te zien van de inzendingen van de fotowedstrijd. Mooie foto's van vakantiemomenten. Italië, Tsjechië, parapenten in Oostenrijk en andere reismomenten waren te bewonderen. Mooie vergezichten en schijnbaar in het oneindige naar elkaar toelopende treinrails waren gefotografeerd. Allemaal schitterende foto's die stuk voor stuk niet zouden misstaan in reisbrochures en opnamen van dierbare momenten.

Een foto onderscheidde zich volgens de het jury-oordeel van allen. Een ogenschijnlijk simpele foto van Irene Damminga van een fontein. Ergens in Tsjechië en waarschijnlijk al duizenden malen gefotografeerd.

Wat maakt deze foto dan zo bijzonder?

Irene Damminga: "Ik had van de fotowedstrijd gehoord en wilde een bijzondere foto insturen. Omdat ik mij van de nietigheid de mens ten opzichte van de schoonheid van onze omgeving bewust ben, heb ik hele kleine poppetjes en attributen op vakantie meegenomen om ze te fotograferen in allerlei ogenschijnlijk gewone situaties. Ik heb ze gefotografeerd op treinstations, op bruggen en al die momenten waarop mensen even stil staan bij al het mooie van specifieke omgevingen. Na de vakantie heb ik alle foto's bekeken en mij opnieuw proberen in te leven in de momenten die ik heb vastgelegd. Een foto sprong daar voor mij met kop en schouders bovenuit. Twee minimensjes met hun koffer, kennelijk wachtend op de bus, trein of een ander vervoersmiddel, terwijl achter hen het gigantisch spel van een immense fontein zich afspeelde, zonder dat mijn minimensjes zich er bewust van waren. Onze wondermooie wereld speelt zich vaak af in onze directe nabijheid zonder dat we er ons gewaar van zijn".

Tijdens het voorlezen van het juryrapport had Irene het idee dat het ging over een van de andere schitterende foto's die ze gezien had in het kasteel. De verbazing was dus best groot toen bleek dat het allemaal werd gezegd over HAAR foto.

Een schitterende foto waar mensen telkens weer even bij wegdromen. Haar foto, dus.

advertentie
advertentie