Molenonderscheiding voor broers Cor en Jan Noorlander

16 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

STREEFKERK/ NIEUW-LEKKERLAND- De broers Cor (85) en Jan (78) Noorlander hebben afgelopen weekeinde een onderscheiding gekregen van de Vereniging De Hollandsche Molen te Amsterdam. De Noorlanders - zij wonen respectievelijk in Nieuw-Lekkerland en Streefkerk - hebben een levenlange verbintenis met de molens in de Alblasserwaard. De onderscheidingen - het Certificaat van Verdienste - werden zaterdag uitgereikt door landelijk voorzitter Nico Papineau Salm tijdens de afsluiting van de succesvolle tweede SIMAV Molendag. De Noorlanders stopten per 1 januari met hun molenaarschap.

De wieg van Cornelis Noorlander stond in de vroegere Sluismolen aan de Tiendweg op het molencomplex Streefkerk. Jan Cornelis Noorlander werd in dezelfde omgeving, maar dan in de nog bestaande Achtkante Molen, geboren. Cor Noorlander is ondermeer molenaar geweest van de Kortlandse Molen te Alblasserdam en van de Achtkante Molen in Streefkerk. Jan Noorlander heeft ondermeer gedraaid op Overwaard 6 te Kinderdijk (nu van de Swek) De Liefde en de Broekmolen te Streefkerk.

Het molenaarsgeslacht Noorlander gaat terug tot 1817. Uit een publicatie over de Noorlanders blijkt dat sinds dat jaar 28 Noorlander-mannen hebben gediend op 23 molens. Cees Noorlander (64) - zoon van Cor - is nu de laatste molenaar met de naam Noorlander; hij is verbonden aan de Oude Weteringmolen in Streefkerk. De kleinzoon van Cees, een zoon van zijn dochter, zal wellicht de familietraditie voortzetten.

Foto 1: Cor en Jan Noorlander (vlnr) met het Certificaat van Verdienste

Foto 2: Zittend de jubilarissen Cor en Jan Noorlander met tussen hen in Nico Papineau Salm, voorzitter van Vereniging de Hollandsche Molen. Staande vlrnr Cees Noorlander en Kees de Bruin, voorzitter van SIMAV

(Foto's van Hans de Groot/SIMAV)

advertentie
advertentie