27ste editie Boten- en Camperbeurs vrijdag van start

20 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Vrijdag 26 september gaat de 27ste editie van de Boten- en Camperbeurs in de Lingehaven weer van start. Het evenement in de Gorcumse binnenstad trekt jaarlijks 20.000 tot 30.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De aantrekkingskracht van de beurs, zo laat bedrijfsleider van het Gemeentelijk Havenbedrijf Johan Hania weten, is dat het een mix van particulieren en bedrijven samenbrengt op een unieke historische locatie.

Door Gerard Droog

Ruim 100 boten en 40 campers zullen vrijdag en zaterdag te koop worden aangeboden. De boten zullen niet alleen te bezichtigen zijn in de Gorcumse Lingehaven, maar ook op het beursterrein aan de overkant van de Merwede bij Sleeuwijk Yachting. Tussen beide beursterreinen vaart zowel op vrijdag als zaterdag een gratis veerpont.

De grootschaligheid en het aantal bezoekers staat in schril contrast met de beginjaren, nu 27 jaar geleden. Op initiatief van enkele binnenstadwinkeliers, zelf 'bootjesmensen', werd in samenwerking met de toenmalige havenmeesters Hans de Bruin en Arend Verheijke de eerste kleinschalige botenbeurs in de Lingehaven georganiseerd. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een nationaal en ook internationaal bekend festijn.

,,Hebben de havendagen vooral een regionaal karakter, de Boten- en Camperbeurs gaat ver over de regiogrenzen heen," begint Johan Hania. ,,Dat komt met name door het feit dat zowel bedrijven als particuliere verkopers en kopers op één beursterrein te vinden zijn. Dat is uniek in de botenwereld waar meestal alleen bedrijven op beurzen te vinden zijn. Ook de locatie, midden in een historische stad, is een trekpleister."

Drie jaar geleden, tijdens de 25ste editie van de Botenbeurs, besloot de organisatie gelijktijdig een camperbeurs op het terrein Buiten de Waterpoort te organiseren. Hania zag het aantal aangeboden boten vorig jaar teruglopen. ,,Dat had waarschijnlijk met de crisis te maken. Mensen moeten gedacht hebben dat het weinig zin zou hebben hun boot in de verkoop te doen. Hoewel het aantal weer behoorlijk aantrekt, zijn er dit jaar nog een aantal plaatsen beschikbaar, maar dienen deelnemers zich wel snel via onze website of telefonisch in te schrijven."

Wegens de weekendsluiting van de brug over de Merwede, richting Breda, onderhoudt de Gorcumse veerdienst vrijdag en zaterdag half uur diensten (niet gratis) en wordt tussen Brakel en Herwijnen op beide dagen tot 01.00 uur doorgevaren. Naast een braderie wordt het festijn ook muzikaal opgeluisterd door verschillende artiesten en koren. Het gehele programma is te lezen op www.botencamperbeursgorinchem.nl

advertentie
advertentie