De keuze van Gorcum: Dick Bosch

21 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Wekelijks bericht De Stad Gorinchem over een Gorcumer die betrokken is bij de tentoonstelling 'Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers & de keuze van Gorcum '. Vijfentwintig Gorcumers bezochten galerie Marzee in Nijmegen en kozen een sieraad dat het best bij hen past. Zij werden daarmee op een bijzondere manier vereeuwigd door topfotograaf Johannes van Camp. Foto en sieraad zijn te zien in de expositie. Deze keer is de beurt aan Dick Bosch, oud-brandweercommandant van Gorinchem.

Mijn dagelijkse sieraden zijn eigenlijk gebruiksvoorwerpen. Ik houd bijvoorbeeld van bijzondere brilmonturen. In Nederland is er niet veel aanbod naar mijn zin, zodat ik nogal eens in het buitenland een montuur koop en er hier de glazen in laat zetten. Verder heb ik een zwak voor mooie horloges en ook vulpennen kunnen mijn begeerte opwekken. Die objecten combineer ik met jasjes waarin de kleur rood bij voorkeur aanwezig is. Dat zal niemand verbazen, gezien mijn arbeidsverleden. Voor bijzondere gelegenheden voeg ik daar nogal eens een reversspeld aan toe. De waarde van een sieraad zit voor mij niet in het gebruikte materiaal, maar vooral in het verhaal dat erachter zit en de herinnering die eraan verbonden is.

Ondanks hun grootte, bevallen deze 'schoorsteentjes' me wel. Door hun vorm zit er een verbinding in met mijn oude beroep. Ik had ze aanvankelijk gedacht als een soort rangonderscheidingstekens, op ieder schouder één, maar bij elkaar komen ze beter tot hun recht. Ze zijn zichtbaar vakkundig gemaakt van prachtig materiaal en ook de vierkante vorm spreekt me aan - als techneut houd ik nu eenmaal van elementaire geometrische vormen.

Bijschrift foto: Dick Bosch met broches van Christina Matthias, gemaakt van zilver en goud

advertentie
advertentie