Volg het spoor van Napoleon

29 september 2014 om 00:00 Activiteiten

GORINCHEM /DORDRECHT - Napoleon bezocht op 5 oktober 1811 zowel Dordrecht als Gorinchem. Het Gorcums Museum en Museum 't Dordts Patriciërshuis brengen op zondag 5 oktober deze dag weer tot leven. Volg het spoor van de beroemde Franse keizer van Dordt naar Gorinchem, proef van de historische Rumfordse soep en geniet van het authentiek blijspel 'De Kozakken' uit 1814.

Bezoek

In het najaar van 1811 bezochten Napoleon en zijn echtgenote keizerin Marie-Louise Nederland, dat het vorige jaar door Frankrijk was ingelijfd. Op 5 oktober kwam Napoleon om zeven uur 's ochtends per boot in Dordrecht aan. Een probleem, want in Dordt dacht men dat hij via Breda zou reizen, en er was dus niemand om hem te begroeten. De Keizer trok vervolgens naar Gorinchem, waar alles wél gereed was: erepoorten in de stad, een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders, een copieus diner en een slaapplaats in het grote huis van de burgemeester aan de Torenstraat.

Soep in het Patriciërshuis

Op zondag 5 oktober kunt u in Napoleons voetsporen treden. Bezoek Museum het Dordts Patriciërshuis, dat helemaal is ingericht in de stijl van de late achttiende eeuw. Vanuit de imposante Maaskamer heeft u een geweldig uitzicht over de drie rivieren die bij Dordrecht samenkomen. Bovendien wordt er die dag om 13.00 u vanuit de kelders van het Patriciërshuis historische Rumfordse soep uitgedeeld. In het jaar 1800 richtte een aantal rijke Dordtenaren namelijk een comité op dat, in navolging van de Engelse graaf Rumford, voedzame soep ging uitdelen aan de armen. In het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk kunt u 5 oktober (en de hele week daarna op allerlei lokaties in Dordrecht) deze soep weer proeven, op initiatief AWN Lek - en Merwestreek en Humanitas Drechtsteden. In het Patriciërshuis ziet u verder een kleine expositie rond deze Rumfordse soep.

Blijspel in het Gorcums Museum

Reis dan vervolgens Napoleon na en kom naar Gorinchem. In het Gorcums Museum voert het gezelschap Grand Cru het blijspel 'De Kozakken' op, om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. In dit blijspel uit 1814 worden niet al te heldhaftige Franse soldaten geconfronteerd met imposante Kozakken, en dat allemaal op een boerderijtje bij Werkendam. Komt dat zien !! (gratis voor bezoekers van het museum)

In het Gorcums Museum is ook de expositie 'Het Beleg van Gorinchem 1813-1814' te zien, over de belegering en het bombardement dat de stad tijdens de oorlogen van Napoleon moest ondergaan. De Keizer zelf is als wassen beeld aanwezig.

advertentie
advertentie