'Wie heeft er niet in Theater 't Pand gestaan?'

29 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Op de koekjes bij de koffie na is het nergens aan af te zien dat Theater 't Pand dit jaar haar vijfentwintigste verjaardag viert. Toch wordt er wel degelijk een kwart eeuw theater gemaakt in de kleinste schouwburg van Nederland, zoals oprichter Ferdinand Biesheuvel het zelf noemt. Samen met zijn vrouw Gemma en ruim veertig vrijwilligers heeft hij bijna iedere artiest al eens langs zien komen. Van Youp van 't Hek tot Najib Amhali en van Arie & Silvester tot Richard Groenendijk.

Door Tim Hartman

Een oud slachthuis dat leeg stond en nauwelijks culturele activiteiten vormden de beweegredenen voor Ferdinand Biesheuvel en zijn vrouw Gemma om een theater te beginnen. "De gedachte dat er iets cultureels moest komen leefde toen heel erg sterk bij ons. Toen we dat aan mensen vertelden kregen we vaak positieve reacties", vertelt Ferdinand. Uit die gedachten groeide het knusse Theater 't Pand. Met de 57 plaatsen die het theater biedt, durft Ferdinand de stelling wel aan dat hij de kleinste schouwburg van Nederland bezit.

"Onze filosofie is altijd geweest om niet van de grote namen uit te gaan", vertelt Ferdinand. "We moesten op het begin echt de bezoekers naar binnen trekken. We boden een podium voor getalenteerde artiesten, maar voor de meeste bezoekers was twee gulden vijftig al te veel. Nu hoor je nog heel vaak mensen die zeggen dat ze nog bij de eerste voorstelling van Najib Amhali of Jochem Myjer waren. Ondanks de beperkte ruimte waren die voorstellingen toen niet eens uitverkocht", lacht Ferdinand.

Er is nauwelijks iemand die Ferdinand kan noemen die niet in 't Pand heeft opgetreden. Toch is er eentje die heel lang op het lijstje gestaan heeft, maar niet is gelukt: Ramses Shaffy. "Dat vind ik toch wel erg jammer. Een paar jaar geleden, net nadat Ramses overleed, trad Alderlieste hier op met een geprojecteerd beeld van Ramses op de achtergrond. Toen ik hun vertelde dat Ramses altijd op mijn lijstje stond, vertelden ze me dat hij dat geweldig had gevonden. Dat is wel een gemiste kans geweest."

Dat de culturele sector het zwaar te lijden heeft onder de bezuinigingen is geen geheim meer. 't Pand blijft echter vrijwel buiten de hoek waar de klappen vallen: "We blijven een beetje afhankelijk van de artiesten, maar we kunnen dat vaak wel van onderaf aanvullen. Getalenteerde artiesten zien ook welke namen er hier begonnen zijn en willen graag in dat rijtje komen. En bovendien zijn er veel grote artiesten die hier nog graag komen, omdat ze hier begonnen zijn. Klaas van der Eerden zal bijvoorbeeld altijd zijn eerste show hier spelen. Dat moet van hemzelf", legt Ferdinand uit.

Het vijfentwintigjarige jubileum wordt niet met speciale voorstellingen gevierd. "Ik vier het liever het hele jaar door. Bij voorstellingen op de 25e is er taart bij de koffie en verder zijn er speciale jubileum koekjes", sluit Ferdinand lachend af.

advertentie
advertentie