Dienst Gezondheid & Jeugd kampt met groter tekort

29 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

'Oplossen problemen kost tijd'

GORINCHEM - De financiële problemen van de Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD ZHZ) blijken nog groter te zijn dan eerder gemeld. Ze kampt met een structureel tekort van 2 miljoen euro en dit jaar zijn er ook nog incidentele meerkosten van 600.000 euro. Dat betekent voor de zeventien deelnemende gemeenten dat ze over het jaar 2013 een extra bijdrage van €1,38 per inwoner moeten betalen. Voor 2014 en volgende jaren zijn de gevolgen nog niet precies duidelijk. Het Algemeen Bestuur heeft per direct maatregelen genomen, zoals een vacaturestop en een investeringsstop. Daarnaast zal de Dienst moeten bezuinigen in de eigen organisatie.

De nieuwe cijfers staan in de jaarrekening 2013 en de bestuursrapportage 2014 van de dienst. Het bestuur is geschokt door de tegenvallende cijfers. Bestuurslid Vat, portefeuillehouder financiën van de Dienst Gezondheid & Jeugd, meldt: ,,Er is sprake van een ongezonde bedrijfsvoering. Het is niet helder, er wordt weinig transparant gewerkt, een taakstelling van 1,4 miljoen euro is niet in de begroting verwerkt. Dat leidde er onder andere toe dat het moeilijk bij te sturen was. Het bestuur betreurt het zeer dat de gemeenten nu bij moeten betalen."

De voormalige GGD, waaruit de Dienst Gezondheid & Jeugd in 2013 is voortgekomen, kampte ook al met financiële problemen. De nieuwe Dienst is er nog niet in geslaagd daar een einde aan te maken. De problemen van de nieuwe Dienst kwamen pas goed naar voren bij het opstellen van de jaarrekening in mei 2014. Het dagelijks bestuur besloot daarop een extern onderzoek te laten doen naar de financiën en bedrijfsvoering.

De gevolgen voor 2014 en de jaren daarna zijn nog niet precies duidelijk. Ten eerste wil het bestuur nog meer zekerheid over de cijfers van 2014, ten tweede heeft de directie de opdracht om maatregelen en bezuinigingen aan te geven om de begroting voor de komende jaren op orde te brengen. Het bestuur adviseert de gemeenten wel om geld te reserveren om het tekort bij de Dienst af te dekken.

Voorzitter Lambrechts van de Dienst Gezondheid & Jeugd: ,,De nieuwe gegevens tonen de noodzaak van de eerder genomen maatregelen aan. De bedrijfsvoering moet beter, de tijdelijk directeur is daar hard mee aan de slag, maar het kost tijd om de bedrijfsvoering gezond te maken."

advertentie
advertentie