Zonnige opening 'Kamers met Kansen'

6 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Gekleurde ballonnen sieren afgelopen woensdagmiddag de blauwe lucht boven de Willem Kloosstraat. Daar werd door de gemeente Gorinchem, Poort 6 en het Leger des Heils het project Kamers met Kansen geopend. Tientallen geïnteresseerden kwamen af op de start van het project. ,,Eentje die niet meteen met gejuich werd ontvangen in de straat", aldus Anselm Krol van het Leger des Heils.

Door Tim Hartman

Onder het genot van een hapje en een drankje bekijken enkele aanwezigen de Kamers met Kansen. ,,Prachtig", klinkt het veelal. De drie aan elkaar grenzende panden bieden samen plek voor veertien jongeren die een maatschappelijk steuntje in de rug nodig hebben en onmogelijk thuis kunnen wonen. Binnen anderhalf jaar moeten de deelnemers weer zelfstandig kunnen wonen en op hun eigen benen staan.

De panden werden voorheen bewoond door cliënten van stichting Philadelphia en de buurt had dan ook grote vraagtekens toen zij de woningen verlieten. Vraagtekens die volgens Krol nu allemaal zijn weg gewerkt: ,,We hebben meerdere bijeenkomsten georganiseerd waarbij buurtbewoners hun hart konden luchten. Er is ook een bijwonend beheerder die te allen tijde aangesproken kan worden. Ik verwacht echter weinig problemen. Tijdens de afgelopen Burendag bleek dat de buurtbewoners er inmiddels een stuk meer voor open stonden."

Nadat de kamers grondig geïnspecteerd zijn, verplaatsen de aanwezigen zich naar buiten voor de officiële openingshandeling. Voordat de ballonnen worden bevrijd en het middelste pand zichtbaar wordt, nemen wethouder Eva Dansen, Poort6-directeur René Wiersema en Joanne Blaak van het Leger des Heils het woord. Waar Dansen zich vooral tevreden uitlaat over de samenwerking tussen de verschillende partijen benadrukt Wiersema het belang van de Kamers met Kansen: ,,Tien jaar geleden probeerden we dit initiatief al van de grond te krijgen. Het is mooi dat het nu gelukt is. Dit project is er voor mensen die zich niet kunnen redden op de woningmarkt en dat is ook de doelgroep van Poort6." Tot slot schetst Joanne Blaak de situaties van de jongeren die de kamers zullen bewonen en vertelt ze over het perspectief dat door middel van het project geboden wordt.

Een van die bewoners stond niet meteen te springen toen haar vader haar vertelde dat ze aan dit project moest deelnemen: ,,Ik dacht dat er 24/7 iemand op mijn nek zou zitten, maar dat valt hartstikke mee. Er is iemand waar je op kan terugvallen, maar verder is er genoeg vrijheid", vertelt ze. Na een jaar, als ze aan een HBO-studie wil beginnen, hoopt Wendy zelfstandig te kunnen wonen en op kamers te gaan. ,,Ik had eerst mijn twijfels, maar dit project gaat mij helpen om meer verantwoordelijkheid te krijgen.", sluit ze af.

advertentie
advertentie