Werkloosheid blijft groot probleem bij vluchtelingen

6 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Vol energie praat hij over de toekomstplannen van VluchtelingenWerk, afdeling Zuidvleugel in Gorinchem. Je zou niet zeggen dat Rienk Feddema (72) donderdag afscheid neemt van zijn vrijwilligerswerk als jobcoach. Rienk: ,,Ik vind het belangrijk om tot het laatst actief mee te werken." Jisk Veenstra(62) gaat het werk van Rienk overnemen.

Door Lisa Middelkoop

Dertien jaar heeft Rienk gewerkt bij VluchtelingenWerk Gorinchem, waarvan 10 jaar als jobcoach. ,,Ik neem voldaan afscheid. Het waren bijzondere jaren, maar na zoveel jaar vind ik dat het tijd wordt voor iets anders. En ik vertrouw erop dat Jisk het werk goed voortzet", aldus Rienk. Jisk werkt sinds februari bij VluchtelingenWerk Gorinchem. Jisk: ,,We hebben een overdracht gehad van bijna drie kwart jaar, dus heb ook ik er alle vertrouwen in dat het goed komt. Omdat het werk gaat over mensen is zo'n lange overdracht erg belangrijk. Iedere cliënt is uniek en met deze gegevens moet zorgvuldig omgegaan worden."

Bijzondere band

Rienk heeft in februari al aangekondigd dat hij eind september afscheid zou nemen. Dit omdat hij met het werk en cliënten een bijzondere band heeft opgebouwd. ,,Je kunt niet zomaar zeggen: morgen ben ik weg, dan zou ik het vertrouwen van Vluchtelingenwerk en cliënten schenden." Momenteel heeft VluchtelingenWerk Gorinchem vijfenzeventig cliënten. Hiervan werken er zesentwintig, terwijl tweeëndertig personen werkloos zijn, twaalf personen studeren en vier doen er vrijwilligerswerk. Veel cliënten met werk komen weer terug bij VluchtelingenWerk. Meestal voldoen ze wel, maar kan of wil de werkgever hen geen vaste baan bieden ,,Maar onze deur blijft altijd voor hen open staan", reageert Jisk.

Platform werkgevers

Beide heren praten openhartig over de toekomstplannen:,,We zijn bezig een platform op te zetten van enkele werkgevers, jobcoaches en iemand uit het onderwijs. Via dit platform willen we het arbeidsreservoir van VluchtelingenWerk onder de aandacht brengen." Hiernaast zal Jisk zich ook meer gaan toeleggen op het contact met de werkgevers. Jisk: ,,Het is belangrijk dat werkgevers weten wat wij kunnen bieden. Wij staan open om werkgevers te voorzien van de nodige informatie." Rienk gelooft dat werkgevers op dit moment veel kansen mislopen door vluchtelingen niet aan te nemen: ,,Vluchtelingen maken voor werkgevers een niet te negeren onderdeel van de arbeidsmarkt uit en hebben, naast hun kwaliteiten als overlevers ook nog eens extra uithoudingsvermogen.

Vrijwilligers

De werknemers bij VluchtelingenWerk bestaan vooral uit vrijwilligers. In totaal bestaat het team Zuidvleugel in Gorinchem uit ongeveer 17 mensen, waarvan 80 procent vrijwilliger is. Het is een gemêleerd team van taalcoaches, maatschappelijk werkers, begeleiders inburgering, budgetcoaches en jobcoaches.,, We hebben het goed met elkaar, maar we zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers", merkt Jisk op. Het kantoor van het VluchtelingenWerk Gorinchem is te vinden in het oude klooster aan het Heerenlaantje. 9 oktober neemt Rienk feestelijk afscheid van zijn collega's en cliënten onder het genot van een etentje. Meer informatie over VluchtelingenWerk: www.vluchtelingenwerk.nl/zuidvleugel. Of Jisk Veenstra: jveenstra@vwzuidvleugel.nl, 06-13025450

advertentie
advertentie