Waterkracht op Fort Vuren

7 oktober 2014 om 00:00 Activiteiten

VUREN - De inschrijving voor het project Waterkracht! is maandag 15 september van start gegaan. Het doel van Waterkracht! is om voor het erfgoed van het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) een breed maatschappelijk draagvlak te realiseren en tevens een duurzaam beheer. Het project Waterkracht! wil dit bewerkstelligen door de realisatie van activiteiten (projecten) op het gebied van kunst, cultuur, regionale cultuurhistorie en sport. Door het verbinden van het publiek aan het erfgoed van de NHW wil Waterkracht bewerkstelligen dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor altijd in de hoofden, harten en handen van mensen een plek krijgt. In Waterkracht! staat ondernemerschap centraal. Het project richt zich op de ontwikkeling van duurzame activiteiten in de Waterlinie die uiteindelijk op zichzelf kunnen staan. Tot 1 december kunnen ondernemers en organisaties hun plannen indienen.

Op maandagavond 13 oktober vindt een informatiebijeenkomst plaats op Fort Vuren. Tijdens deze bijeenkomst (18.00 -21.30 uur) zal het programma Waterkracht! verder worden toegelicht. De criteria voor de aanvragen en de planning komen aan bod. Een ondernemer uit de eerste regeling Waterkracht, Bert van Holst, zal wat vertellen over zijn reeds uitgevoerde project 'Jan Blankenpad' uit 2013. Door middel van 'elevator pitches' kunnen aanvragers hun ideeën in één minuut presenteren. Op deze wijze kunnende  potentiële gegadigden feedback krijgen en vinden ze mogelijk snel projectpartners. Ondernemers, ondernemende stichtingen en verenigingen en andere organisaties die de Hollandse Waterlinie op de kaart willen zetten, zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Aanmelden voor 10 oktober via info@liniebreed.nl.

Meer informatie: www.liniebreed.nl/waterkracht

Stichting Liniebreed Ondernemen

Na het succes van Waterkracht I heeft de provincie Gelderland besloten voor de periode 2014-2016 wederom geld beschikbaar te stellen om ondernemende initiatieven in de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ondersteunen om zo de bekendheid van - en de betrokkenheid bij - de Waterlinie en haar forten te vergroten bij een breed publiek. In deze tweede ronde zal Stichting Liniebreed Ondernemen de uitvoerende en coördinerende taken op zich nemen. Een onafhankelijke adviescommissie draagt zorg voor de projectselectie. Stichting Liniebreed Ondernemen streeft naar duurzame, maatschappelijke en economische benutting van Waterlinies in Nederland. Met als doel om de linies te behouden voor toekomstige generaties. Dat lukt alleen wanneer ondernemingen op en rondom de forten in de linies economisch rendabel zijn. Wanneer het goed gaat met de ondernemers, gaat het goed met de linies. De stichting slaat daarom een brug tussen overheden, het cultureel erfgoed (het linielandschap en de forten), de eigenaren en de ondernemers die op of rond de forten actief zijn.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een Nationaal Landschap, aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed. Deze waterlinie, gelegen tussen Muiden en de Biesbosch, was een verdedigingslinie met water als verdedigingswapen. In tijden van oorlog konden stroken weiland onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig recreatief gebied, waarin je kunt wandelen, fietsen, varen, dineren en zelfs overnachten. Vooral van april tot en met september is er van alles te doen.

advertentie
advertentie