De keuze van Gorcum: Gemma Biesheuvel

11 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Wekelijks bericht De Stad Gorinchem over een Gorcumer die betrokken is bij de tentoonstelling 'Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers & de keuze van Gorcum '. Vijfentwintig Gorcumers bezochten galerie Marzee in Nijmegen en kozen een sieraad dat het best bij hen past. Zij werden daarmee op een bijzondere manier vereeuwigd door topfotograaf Johannes van Camp. Foto en sieraad zijn te zien in de expositie. Deze keer is de beurt aan Gemma Biesheuvel, dramadocent en Gorcums raadslid voor de Partij van de Arbeid.

,,Sieraden maken de mens. Ze doen iets met je. Ik kies heel bewust welk sieraad ik draag. Hoe voel ik mij en waar ga ik heen? Als ik chagrijnig ben, kies ik bijvoorbeeld juist een armband of ketting met kleur. Naar school draag ik ook vaak kleurrijke sieraden. De leerlingen zien het direct als ik iets nieuws heb. Ik draag ook graag gekke dingen. Materiaal, grootte en waarde maken mij niets uit. Ik heb sieraden gemaakt van fietsbanden, email, glas, kokosbast, noem maar op, mijn sieradendoos is een allegaartje. Deze ketting is zelfs gemaakt van houtskool. Toen Marie-José de ketting omhoog hield, was ik meteen verkocht. Vorm en materiaal passen helemaal bij me; de op het eerste gezicht grove vorm tegenover de fijne facetten waarin de stenen van houtskool geslepen zijn. Ze krijgen door de lichtval steeds een andere vorm en dan zie je verschillende kleuren in het zwart. Dat ben ik gewoon. De klap op de vuurpijl is het worstzegeltje dat als sluiting dient. Wij waren vroeger met veel kinderen thuis en als we stamppot met rookworst aten, wilde ik niet het grootste stuk, maar dat met het zegel. Helaas is de ketting niet te koop, anders zou ik hem zeker dragen."

Voor belangstellenden in het sieraad heeft het Gorcums Museum veel te bieden. Zo wordt op maandag 20 oktober een voordracht verzorgd over de oude Japanse smeedtechniek Mokume - Gane en op maandag 3 november een lezing over de boeiende geschiedenis van het sieraad. Deze beginnen om 14.00 uur en deelname kost € 2,50. Op zondag 26 oktober organiseert het museum een excursie naar galerie Marzee in Nijmegen, de grootste galerie op dit gebied ter wereld. De excursie duurt van 13.30-20.00 uur en deelname kost € 30,- , inclusief een eenvoudige maaltijd. Aanmelden voor lezing en excursie bij Jannie Versluis: j.versluis @gorinchem.nl of bel de conservator: 0613647379

Fotobijschrift: Halssieraad van Carla Nuis, gemaakt van houtskool, met gouden sluiting

advertentie
advertentie