De keuze van: Liesbet Klop

19 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Wekelijks bericht De Stad Gorinchem over een Gorcumer die betrokken is bij de tentoonstelling 'Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers & de keuze van Gorcum '. Vijfentwintig Gorcumers bezochten galerie Marzee in Nijmegen en kozen een sieraad dat het best bij hen past. Zij werden daarmee op een bijzondere manier vereeuwigd door topfotograaf Johannes van Camp. Foto en sieraad zijn te zien in de expositie. Deze keer is de beurt aan schrijfster Liesbet Klop.

'De maker toont durf om een eenvoudig materiaal als karton als hoofdbestanddeel van haar creatie te gebruiken. Dat beviel me al direct aan dit halssieraad: de grote precisie en zorg waarmee ze deze nederige stof heeft verheven tot een prachtsieraad. Er zit een tegenstelling in waarmee ik me als Hardinxveldse vissersdochter wel verwant voel. Ook de kleur staat me aan, het vaalgroene van het water van de Merwede.

Wat me echter het meest aantrekt in dit object, is dat het me aan een verzameling boekjes doet denken. Een juwelier loop ik zomaar voorbij, maar in een boekwinkel kan ik opgewonden raken. Mijn boeken zijn mijn sieraden en ook mijn vrienden die me er in moeilijke perioden doorheen slepen.

Toch hecht ik wel aan sieraden, zolang ze maar een verleden met me delen. Het materiaal is dan niet belangrijk; het moet in ieder geval niet te opvallend zijn. Een vriendin heeft me om dit laatste eens een 'durfarmband' gegeven - een sieraad dat niet bepaald onopgemerkt blijft - met de opdracht eens wat uit die bescheidenheid naar voren te treden…'

Wie meer te weten wil komen over het hedendaagse sieraad kan op zondag 26 oktober mee op excursie naar galerie Marzee in Nijmegen, de grootste galerie op dit gebied ter wereld. De excursie duurt van 13.30-20.00 uur en deelname kost €30,- inclusief een eenvoudige maaltijd.

De historie van sieraden komt aan de orde op maandag 3 november bij een lezing door René van Tol in het Gorcums Museum. Deze vindt plaats in het auditorium en begint om 14.00 uur; kosten 2,50 per persoon. Aanmelden voor lezing en excursie bij Jannie Versluis: j.versluis @gorinchem.nl of bel de conservator: 06-13647379.

Foto: Liesbet met een halssieraad van Annelies Planteijdt, gemaakt van karton.

advertentie
advertentie