Jari Schuurman, een van de grootste Europese talenten

20 oktober 2014 om 00:00 Sport

GORINCHEM - ,,Een relaxte, nuchtere en grappige jongen", zo noemen coaches de 17-jarige Jari Schuurman van Klaveren. Het Gorcumse talent speelt al sinds zijn zesde bij Feyenoord en is daar niet onopgemerkt gebleven. De Engelse krant The Guardian riep hem vorige week uit tot een van de veertig grootste talenten op de Europese velden. Tijd om de blonde middenvelder van A tot Z te leren kennen.

Aan aandacht geen gebrek voor Jari. Toen de lijst van The Guardian online kwam, wist hij snel genoeg hoe laat het was. ,,Ik had op dat moment geen internet, maar m'n telefoon stond echt roodgloeiend. Dat is erg leuk", vertelt hij. Toch is het niet altijd hosanna geweest. Twee jaar geleden in de C1 zat Jari nog op de bank. ,,Het ging gewoon niet. Ik was aan het twijfelen of ik door moest gaan bij Feyenoord. Uiteindelijk heb ik geknokt en dat is goed uitgepakt", lacht Jari. Mede dankzij coaches Gaston Taument, Cor Adriaanse en nu ook Roy Makaay is Jari uitgegroeid tot een van de grootste talenten van de Feyenoord Academie. En dan doen gesprekken over een debuut in Feyenoord 1 al gauw de ronde. Zelf blijft Jari er rustig onder: "Laat ik eerst de jeugd maar goed doorstaan. Het zou natuurlijk mooi zijn als ik binnen twee jaar mijn debuut mag maken, maar of dat realistisch is, weet ik niet."

Die terughoudendheid typeert de jongeling. Hij wordt vaak geroemd om zijn kleine ego, een zeldzaamheid in de voetballerij. ,,Voorlopig gaat het goed, maar het is belangrijk dat ik met beide benen op de grond blijf staan. Ik ben er nog niet", legt Jari uit.

Voordat Jari bij Feyenoord terecht kwam, speelde hij bij GJS waar hij op zevenjarige leeftijd werd ontdekt door 'hoedje', de heer Batenburg. Vervolgens speelde Jari testwedstrijden. "Dat ging echt dramatisch", vertelt Jari lachend. Bij Feyenoord noemen ze hem Guus Geluk en niet zonder reden vertelt vader Wout: ,,Bij de laatste van die wedstrijden was ik er niet. Tussendoor had ik wel gebeld en hoorde ik dat de eerste helft dramatisch ging. Na de wedstrijd kwam ik de scouting tegen. Ze feliciteerden me en boden hun excuses aan dat ze de eerste helft gemist hadden. Had Jari dus een fenomenale tweede helft gespeeld."

Nu, ruim tien jaar later, is Jari al druk met het uitdelen van handtekeningen. Ook afgelopen weekend tegen ADO Den Haag waren er mensen die dankzij zijn plaatsje in de lijst naar hem kwamen kijken. ,,Helaas speelde ik niet best", geeft Jari toe. Zelf had Jari geen idool. In zijn jeugd voetbalde hij wel vaak op straat. Of beter gezegd, keepte. Moeder Jolanda vertelt dat Jari altijd keepershandschoenen voor zijn verjaardag wilde. ,,Ik vond keepen inderdaad erg leuk", geeft Jari zijn moeder gelijk. Ondanks dat hij geen idool had, wordt Jari steevast vergeleken met zijn naamgenoot, Jari Litmanen. ,,Dat is de schuld van mijn ouders", lacht Jari. Het is geen bewaard staatsgeheim meer dat hij naar de Fin is vernoemd en bovendien op dezelfde positie speelt.

Een van de beste herinneringen bewaart Jari aan het EK onder 17 in Malta. Met zijn leeftijdsgenoten vertegenwoordigde hij Nederland en haalde de finale. Daar verloren ze van Engeland. Jari werd topscorer van dat EK en dat leidde tot trotse ouders. ,,Mijn ouders hebben me sowieso altijd gesteund. Toen het even minder ging, hebben zij altijd aangeraden om door te gaan. Die stabiele thuissituatie is heel fijn. Als het even minder gaat, kan ik daar altijd op terugvallen", vertelt Jari. De prijs van 'topscorer van het toernooi' kreeg hij uitgereikt door niemand minder dan de Franse voetballegende Michel Platini.

Naast zijn ouders heeft ook broer Remie een grote rol gespeeld. ,,We voetbalden vaak samen. Hij heeft een goede eerste aanname en daar leerde ik van. Bovendien heeft hij me ook veel geholpen met school. Remie is echt beschermend, hij geeft me tips en laat zien hoe trots hij is."

Hoe de toekomst van Jari eruit gaat zien? Daar is hij zoals we inmiddels weten voorzichtig mee. ,,Ik hoop het eerste van Feyenoord te halen. Daarna zien we wel."

Uitgaan is er dan ook niet bij. Iets wat veel leeftijdsgenoten wel doen. ,,Ik heb wat dat betreft een perfecte vriendengroep. Zij steunen me erg in mijn carrière." Vader Wout vult zijn zoon aan. ,,Zijn vrienden zijn top. Ze doen niet moeilijk als Jari eerder naar huis wil vanwege een belangrijke wedstrijd. Sterker nog, ze brengen hem op de scooter thuis."

Zo nuchter als Jari is, zo zelfverzekerd is hij ook. ,,Ik geloof dat ik het eerste kan halen. Door mijn goede thuisbasis ben ik ervan overtuigd dat ik eventuele mindere periodes ook kan overwinnen", sluit Jari af. Een grote vorm en een klein ego. Met die eigenschappen zien we Jari wellicht binnen een paar jaar schitteren in de Kuip.

advertentie
advertentie